Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 5. 2017,
12.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Kino Šiška

Sreda, 17. 5. 2017, 12.05

6 let, 6 mesecev

Tokrat vam ni treba iti v Berlin

Oglasno sporočilo

V ljubljanski galeriji DobraVaga se bo na predvečer prve obletnice galerije s svetovno premiero potujoče razstave predstavila berlinska založba Le Petit Mignon.

Le redkokdaj slovenskim kulturnim institucijam pripada čast, da se ravno v njihovih prostorih odvije svetovna premiera oziroma postavitev umetniških del. Na predvečer prve obletnice bo 24. maja najmlajša ljubljanske galerija DobraVaga prva, v kateri se bo s svojo gostujočo prodajno razstavo predstavila berlinska založba Le Petit Mignon.

Kino Šiška | Foto:

Razstava z naslovom Cross Pollination bo med 24. majem in 30. junijem predstavljala crème de la crème dela osmih francoskih umetnikov ter sitotiskarjev Benoita Sancheza Hachaira (Ben Sanair), Emy Rojas in Gasparda Le Quiniouja (Arrache-Toi Un Oeil!), Julie Crinon in Huga Marchala (Atelier McClane), Damiena Trana in Marion Jdanoff (Palefroi) ter Thomasa Perrodina. Njihova dela je v kuratorski koncept združil v Berlinu živeči francoski kurator Guillaume Siffert.

Kino Šiška | Foto: Arhiv Kino Šiška Foto: Arhiv Kino Šiška

Galerijo DobraVaga, umeščeno neposredno ob osrednjo ribarnico pod mestno tržnico, so odprli lansko leto na dan mladosti. V letu dni je galerija predstavila delo 156 različnih umetnic, potekalo je več kot 40 dogodkov, od razstav, okroglih miz, pogovorov z umetniki in sprejemov. Obiskovalci so v tem času umetnice in umetnike podprli tudi z nakupom 590 različnih umetniških del in publikacij, od katerih jih mnogo zdaj krasi tudi prostore v tujini, saj je galerija postala priljubljena točka tudi med turisti, ki jo obiščejo med raziskovanjem Plečnikove dediščine. Nedavno so v DobriVagi odprli tudi lokal. Bistro Niša, ki obiskovalcem DobreVage ponuja tudi različne napitke in okrepčilo.

 

Le Petit Mignon je neodvisna berlinska založba in potujoča galerija, ki se že od leta 2006 osredotoča na podtalno vizualno umetnost ter inovativno glasbo, svoje mesto pa ima v priznani trgovini s ploščami Staalplaat, ustanovljeni v zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja in specializirana za obskurne ter eksperimentalne godbe. Do zdaj je Le Petit Mignon v tesnem sodelovanju z glasbeniki, vizualnimi umetniki in tiskarnami izdala približno 15 publikacij, ki združujejo neobičajno glasbo in ilustracije. Te zelo omejene izdaje so večinoma ročno natisnjene in sestavljene v pristnem naredi-sam duhu. V Ljubljani je založba gostovala leta 2015, ko je bila v Kinu Šiška na ogled odmevna in zelo dobro obiskana potujoča razstava Blossoming.
Fotogalerija
1 / 5
Ne spreglejte