Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 9. 2017,
19.05

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Damjan Damjanovič Tone Peršak

Torek, 5. 9. 2017, 19.05

3 mesece, 2 tedna

Svetniki filharmonije: Več kot dovolj razlogov za razrešitev Damjanoviča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Damjan Damjanovič | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Svet in strokovni svet Slovenske filharmonije (SF) sta danes na skupni seji oblikovala predhodno mnenje v postopku predčasne razrešitve direktorja Damjana Damjanoviča, potem ko je minister za kulturo Tone Peršak poleti sprožil postopek za njegovo razrešitev. 

Kot je povedala predsednica sveta zavoda Marjetica Mahne, so na seji ugotovili, da je ministrstvo poleg predlogov za razrešitev Damjana Damjanoviča, ki jih je novokonstituirani svet posredoval ministru junija letos, našlo še dodatne razloge, ki narekujejo njegovo predčasno razrešitev.

Svetniki Damjanoviču očitajo kršitve pri poslovanju zavoda

"Svet je tako danes ugotovil, da je več kot dovolj razlogov oziroma je podprl ministrovo namero, da direktorja predčasno razreši," je pojasnila Mahnetova.

Med razlogi za razrešitev je omenila ugotovitve v postopku nadzora in revizije nad poslovanjem filharmonije, na postopek oddaje in obnove stanovanja direktorju Damjanoviču ter naložbe v stanovanje in druge naložbe, izvedene brez soglasja sveta zavoda. "Skratka, gre za veliko očitkov o kršitvah zakonodaje pri poslovanju javnega zavoda," je še dejala Mahnetova.

Peršakovo namero po razrešitvi Damjanoviča je podprl tudi strokovni svet filharmonije, čeprav sta organa zavoda po trditvah Marjetice Mahne kljub skupni seji o tem presojala ločeno.

"Mi smo samo še enkrat sprejeli tisto, kar smo že sklenili in ministru poslali novembra lani," je povedal predsednik strokovnega sveta Andrej Petrač.

Svoji stališči bosta oba sveta posredovala ministru, ki mu pridobitev predhodnega mnenja o predčasni razrešitvi direktorja nalaga ustanovitveni akt filharmonije. Da je sprožil postopek za razrešitev Damjanoviča, je Peršak oba organa zavoda obvestil sredi avgusta.

Damjanovič: Sklic današnje seje je bil nezakonit

O nameri je obvestil tudi Damjanoviča, ki ima po istem predpisu prav tako 30 dni časa, da se izjasni o navedenih razlogih za predčasno razrešitev. Kot je Damjanovič povedal za STA, bo ministru odgovoril do 15. septembra. Sklic današnje skupne seje svetov pa je označil za nezakonit in v neskladju z ustanovitvenim aktom filharmonije.

Damjanovič, ki je na čelu SF od oktobra 2003, tretji zaporedni mandat pa se mu izteče oktobra prihodnje leto, je bil v zadnjem letu in pol večkrat tarča očitkov zaposlenih o neprimernosti za to funkcijo.

Izglasovani nezaupnici marca lani so sledili najprej opozorilna stavka orkestra SF, nato stavka orkestra na novoletnem koncertu ter nazadnje julija letos protestni shod pred ministrstvom za kulturo.

Vmes sta tako svet kot strokovni svet SF podala predlog za njegovo razrešitev. Damjanovič vse očitke zavrača.

Ne spreglejte