Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
20. 10. 2016,
19.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

1

Natisni članek

Jeremy Deller moško telo rock and roll Iggy Pop

Četrtek, 20. 10. 2016, 19.49

6 let, 6 mesecev

Surova moč ali zakaj se je Iggy Pop znašel gol pred ljudmi s svinčnikom v rokah

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

1

Foto: Reuters

Ko je angleški umetnik Jeremy Deller pred desetimi leti vprašal rock zvezdnika Iggyja Popa, če bi na uri risanja poziral gol, mu je ta odgovoril, da je za to premlad. Zdaj, ko jih ima glasbenik 69, je očitno prišel v prava leta tudi za to.

Iggy Pop na odru ne igra instrumenta, igra s svojim telesom in nanj, za rock zvezdnika pravi umetnik Jeremy Deller. "Na način, kako ga manipulira, poškoduje, upogiba in šopiri, to postaja njegov način komuniciranja. Njegovo telo interpretira glasbo, a hkrati igra tudi lastne tone," o njegovem gibanju na odru pravi še umetnik Deller. Od tu tudi njegovo zanimanje za Popovo telo, ki je z golim nepredvidljivim zgornjim delom telesa v središču njegovega nastopa od 60. let prejšnjega stoletja, zvočne vibracije pa imajo tako tudi svoj zelo neposreden fizični odtis.

V newyorškem muzeju Brooklyn bo od 4. novembra naprej na ogled razstava umetnika Jeremyja Dellerja z naslovom Iggy Pop Life Class, izhodišče katere so na risarski seansi narejene gole upodobitve rockerja. | Foto: Elena Olivio/Brooklyn Museum V newyorškem muzeju Brooklyn bo od 4. novembra naprej na ogled razstava umetnika Jeremyja Dellerja z naslovom Iggy Pop Life Class, izhodišče katere so na risarski seansi narejene gole upodobitve rockerja. Foto: Elena Olivio/Brooklyn Museum

Najbolj prepoznavno moško telo v popularni kulturi

Podoba zgornjega dela Iggyja Popa je postala tako prepoznana kot ustnice Micka Jaggerja ali gibajoči boki in kolena Elvisa Presleyja, je v ozadju projekta razmišlja Jeremy Deller. V njem je zgodovino glasbenikovega rock telesa, njegovo performativnost želel uokviriti še v drugem, bolj klasičnem mediju. Pravi tudi, da ima Iggy Pop eno od bolj prepoznanih in samosvojih teles v popularni kulturi. Umetnik Jeremy Deller je prepričan, da si telo Iggy Popa zasluži bolj resne obravnave, kar sam razume skozi medij risbe, ki ga lahko poveže z zgodovino umetnosti."  | Foto: Reuters Umetnik Jeremy Deller je prepričan, da si telo Iggy Popa zasluži bolj resne obravnave, kar sam razume skozi medij risbe, ki ga lahko poveže z zgodovino umetnosti." Foto: Reuters

Popularna glasba in umetnostna zgodovina povezani z risbo

"Obstaja na tisoče njegovih fotografij," besede Dellerja o telesu rockerja navaja britanski The Guardian. Ne obstaja pa prav veliko risb njega. "Vendar menim, da si njegovo telo zasluži tudi drugačen pogled, bolj resen in to na način, ki bi ga lahko povezal z zgodovino umetnosti."

Zato je povabil golega Iggyja pred obličje umetnikov, ki so ga upodobili na risbi. Rezultat vsega skupaj bo v newyorškem Brooklyn Museum viden med 4. novembrom in 16. marcem na razstavi pod naslovom Iggy Pop Life Class.

Razstavljene bodo risbe, ki so nastale na enodnevnem srečanju 21. februarja na newyorški umetniški akademiji. Rock zvezdnik se je takrat pojavil v vlogi nepričakovanega modela, upodabljalo pa ga je 22 umetnikov različnih starosti in družbenih ozadij.

Podobe rockerja  bodo sopostavili še z zgodovinskimi upodobitvami moških figuram od starega Egipta, Indije in vse do moderne dobe. Tako bodo ob teh tudi risbe Egona Schieleja in Maxa Beckmanna kot tudi fotografije Roberta Mapplethorpea.    

Pred desetimi leti je bilo prezgodaj

A Dellerjev projekt z Iggyjem Popom ima predzgodovino. Prvič ga je namreč konceptualni umetnik vprašal, če bi poziral gol, pred desetimi leti. Takrat mu je glasbenik odgovoril, da je za to še premlad. "Takrat še nisem imel teže. Zdaj se počutim, kot da se je mojemu telesu veliko zgodilo. Iz nekega razloga se mi tako zdi pomembno, da pred ljudmi stojim gol in imamo izmenjavo," besede Iggyja Popa navaja The Guardian.

Rockersko moško telo prinaša drugačno vrsto moškosti in to na način, ki se pred tem še ni zgodil, ob primarnosti, surovosti, naturalizmu, neposrednosti fizičnosti Iggyja Popa, razmišlja umetnik Deller. | Foto: Reuters Rockersko moško telo prinaša drugačno vrsto moškosti in to na način, ki se pred tem še ni zgodil, ob primarnosti, surovosti, naturalizmu, neposrednosti fizičnosti Iggyja Popa, razmišlja umetnik Deller. Foto: Reuters

Moško telo danes

Umetnost od renesanse naprej in še pred tem je častila moško telo, vendar pa je to bilo v poznejših obdobjih manj prisotno. "Z moško goloto je veliko težavnosti, še posebej v Ameriki. To smo želeli raziskati. Na razstavo smo tako postavili egipčanske kipe, ki so s stališča današnjih standardov nespodobni, medtem ko je to nekoč veljalo za nekaj, kar si imel doma," še ob projektu pravi Deller.

Telo rockerja Iggyja Pop je izraz svobode, samoizražanja, svobode in divjosti. | Foto: Reuters Telo rockerja Iggyja Pop je izraz svobode, samoizražanja, svobode in divjosti. Foto: Reuters

Je pa po njegovem mnenju imel rock'n'roll pri normaliziranju moške lepote v našem času imel dejavno vlogo. "Moškim je dal drugačno vrsto moškosti, drug način gledanja nase. Dopustil je prikazovanje njihovih teles kot nekaj, čez kar je mogoče izkričati in to na način, ki se pred tem še ni zgodil." Prav tako še dodaja, da pri Iggyju ni nič narcističnega. Vedno pa je šlo oz. gre za samo izražanje, svobodo, naturalizem in sprejemanje svoje divje plati. Vse skupaj pa je osvobajajoče in zastrašujoče.

Iggy Pop – antična, mitološka podoba v sodobni obliki. | Foto: Reuters Iggy Pop – antična, mitološka podoba v sodobni obliki. Foto: Reuters

In še, da je Iggy Pop zanj antična, mitološka podoba, a v sodobni obliki.

Ne spreglejte