Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
15. 9. 2016,
17.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Cesta avtomobil Peter Sinclair RoadMusic Locus Sonus Stream Project

Četrtek, 15. 9. 2016, 17.25

6 let, 6 mesecev

Ste kdaj razmišljali, kako zveni vožnja z avtom – tresljaji, zavoji in promet?

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Foto: Arhiv Cona

Prav na to je pred desetimi leti pomislil Peter Sinclair, zvočni umetnik in raziskovalec. Da je lahko razvil aplikacijo, ki odgovarja na dogodke na cesti, je moral še počakati na razvoj tehnologije. Nastala je aplikacija RoadMusic.

Še do jutri med 17. uro in 19.30 izpred ljubljanskega projektnega prostora Aksioma na vsake pol ure odpeljeta avtomobila (prijave so obvezne na cona@cona.si), ki zainteresirane popeljeta na vožnjo po mestu. Pa ne kar tako, saj je v avtu na stojalu nameščen pametni telefon z vključeno aplikacijo RoadMusic, ki si jo lahko prenesete tudi na svoj telefon. Po različne minimalistične orkestracije se podpisujejo Peter Sinclar in drugi umetniki, ki jih je k projektu povabil.

Po ljubljanskih ulicah vas bodo popeljali avtor in domači umetniki.

Peter Sinclair, avtor aplikacije RoadMusic, je zvočni umetnik, raziskovalec in ustvarjalec avtonomnih glasbenih naprav in zvočnih instalacij. | Foto: Arhiv Cona Peter Sinclair, avtor aplikacije RoadMusic, je zvočni umetnik, raziskovalec in ustvarjalec avtonomnih glasbenih naprav in zvočnih instalacij. Foto: Arhiv Cona

Od računalnika do telefona v avtu

Angleški zvočni umetnik, raziskovalec in dolgoletni ustvarjalec avtonomnih glasbenih naprav in zvočnih instalacij Peter Sinclar je idejo za glasbo oz. zvočno krajino, ki se neposredno odziva na vožnjo, dobil pred desetimi leti. "Ponoči smo se vozili po Ameriki in poslušali minimalno elektronsko glasbo, ki se je skladala z vožnjo. Takrat smo se pogovarjali, kako dobro bi bilo, če bi glasba vedno tako odgovarjala na pot. Pomislil sem, da to lahko naredim, vendar sem moral z uresničitvijo počakati še nekaj časa. Dovolj se je morala razviti tehnologija."

Prva izvedba je bila na osebnem računalniku, ki so ga dali v avtomobil, nato je sledila še njegova manjša različica, vse dokler niso razvili aplikacije za mobilni telefon.

Kako zveni rdeča luč?

Glasba RoadMusic se ob izbrani podlagi končno generira iz podatkov, ki jih prek dogajanja na cesti zbira telefon – pa naj gre za tresljaje, pospeševanje, zavijanje, ustavitev, menjave prestav, nagib, druge avtomobile, kolesarje in pešce. H končni zvočni podobi glasbe, ki jo lahko prek aplikacije poslušamo v avtu in medtem na kameri spremljamo tudi reference zunaj, na katere se ob tem nanaša in jih sprejema, pa naj bo to kolesar ali avto, prispeva raznolikost naše poti.

Glasbena podlaga za vožnjo se odziva tudi na nedogodke, kot na primer ustavitev ob rdeči luči. | Foto: Arhiv Cona Glasbena podlaga za vožnjo se odziva tudi na nedogodke, kot na primer ustavitev ob rdeči luči. Foto: Arhiv Cona

To, kar slišimo, nastaja sproti, v realnem času. Gre za neko vrsto improvizacije, ki jo poganjajo fizično okolje in dogodki v njem. Orkestracija, ki si jo predvajamo med vožnjo, pa na ta način daje zvok fizičnemu in vidnemu. Na ta način premikanje po cesti neposredno, a interpretativno, saj ne gre za posnemanje zvokov iz okolice, temveč estetski odgovor, našo zaznavo zaseda na več ravneh.

Glasbena podlaga za vožnjo se odziva tudi na nedogodke, kot na primer ustavitev ob rdeči luči, razlaga Peter Sincar, ki ga tudi v drugih (zvočnik) projektih zanima biti v času in vsakdan.

Zvočna krajina, prek katere je na spletu mogoče po svetu potovati prek zvokov. | Foto: Zvočna krajina, prek katere je na spletu mogoče po svetu potovati prek zvokov.

Kako zveni svet?

Slediti prostoru in dogajanju z zvokom ter obravnavati razmerja med temi elementi je tudi rdeča nit projekta Locus Sonus Stream Project. Tega Peter Sinclair s skupino raziskovalcev Locus Sonus, ki deluje pod okriljem Ecole d'Art v Aix-En-Provence, v Franciji razvija že deset let. Skozi mrežo odprtih mikrofonov se prek strežnika Locus Sonus pretakajo zajeti zvoki z različnih koncev sveta.

Na spletnem zemljevidu je z miško v rokah mogoče vstopiti v različne zvočne krajine na različnih celinah, od naravnih do urbanih. Fokus je v tem primeru z vidnega spoznavanja prenesen na slišno. Ob tem se odpirajo različna vprašanja, vezana na kompozicijske prakse, izkušnje in načine poslušanja, kjer je slišano določeno vnaprej, a to v tem primeru ne drži. Pri tem gre še za to, da je fizično oddaljeno, a poteka v realnem času in prostoru.

Ob zvočni spremljavi vožnje in zvočnem potovanju po svetu v ljubljanskem projektnem prostoru Peter Sinclair do 23. septembra predstavlja preostale svoje zvočne projekte.

Ne spreglejte