Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 10. 2013,
16.45

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

razstava fotografija Lizbona Jošt Franko

Torek, 29. 10. 2013, 16.45

6 let, 1 mesec

Sodobni slovenski portret na razstavi v Lizboni (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Mlajša generacija slovenskih fotografov se bo novembra predstavila na skupinski razstavi v Lizboni.

V okviru Meseca fotografije, ki bo novembra v Lizboni, se bodo na skupinski razstavi z naslovom Sodobni slovenski portret svojimi fotografijami predstavili mladi slovenski fotografi. Trinajsterico je med več kot stotimi prijavljenimi ustvarjalci s področja fotografije, ki so se julija prijavili na spletni razpis, izbrala komisija v sestavi Jan Babnik (kurator in odgovorni urednik Revije Fotografija), Marina Katalenić (vodja Galerije Simulaker, Novo mesto) in Nika Perne (MGML, Ljubljana).

V Lizboni bodo tako sodobno slovensko fotografijo predstavljali mladi, a tudi v tujini uveljavljeni in nagrajevani fotografi Uroš Abram, Simon Chang, DK, Jošt Franko, Katja Goljat, Robert Hutinski, Ciril Jazbec, Jure Kastelic, Nataša Košmerl, Katja Kremenić, Borut Peterlin, Boštjan Pucelj in Matic Zorman.

 

Heterogenost slovenskega fotografskega portreta "Portret je v slovenskem prostoru v zadnjih letih tako tehnično kot tudi vsebinsko izrazito heterogen žanr in to potrjuje tudi izbor fotografov, ki so predstavljeni na razstavi. Nekateri z inovativnostjo prestopajo meje žanra, drugi nadaljujejo izročilo preteklosti," je o izboru zapisala članica komisije in soorganizatorka razstave Nika Perne. "Kljub heterogenosti so si predstavljene serije bliže, kot se sprva zdi, saj je vsem fotografom skupna neka posebna občutljivost. Njihove fotografije namreč vodijo k premisleku o čustvovanju in usodi posameznika, njegovih fantazmah in idealih in ne nazadnje – o omejitvah in novih možnostih medija fotografije." Najprej na Portugalskem, nato še v domovini Glavni namen projekta Sodobni slovenski portret je sicer predstavitev in promocija slovenske fotografije evropski javnosti. Z razstavo želijo organizatorji okrepiti sodelovanje med Slovenijo in Portugalsko ter povezati domače in tuje umetniške institucije. Eden od ciljev razstave, ki bo v razstavnem prostoru Sala Arendt v Fábrici Braço de Prata med 6. novembrom in 1. decembrom, je seveda tudi povečati prepoznavnost slovenske fotografije na tujem in s tem morda utrditi njen status.

V letu 2014 bo razstava Sodobni slovenski portret na ogled tudi v Sloveniji: junija v novomeški galeriji Simulaker, septembra pa še v Fotogaleriji Stolp v Mariboru.

 

Ne spreglejte