Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 6. 2021,
22.02

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

2

Natisni članek

branje Roald Dahl

Sreda, 16. 6. 2021, 22.02

2 leti, 10 mesecev

Slavni pisatelj: Otroci, ki berejo knjige, bodo v življenju dosegli več od tistih, ki jih ne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

2

Roald Dahl | Roald Dahl leta 1988 | Foto Wikimedia Commons

Roald Dahl leta 1988

Foto: Wikimedia Commons

Avtor priljubljenih mladinskih knjig, kot sta Matilda ter Čarli in tovarna čokolade, je bil prepričan, da so dobre zgodbe tiste, ki mlade bralce popolnoma prevzamejo in jih za vse življenje zasvojijo z branjem.

V Veliki Britaniji so na dražbi prodali pismo, ki ga je leta 1989, leto pred smrtjo, napisal Roald Dahl, avtor vrste knjižnih uspešnic, med njimi mladinskih zgodb Matilda, Čarli in tovarna čokolade, Čarovnice ter Veliki dobrodušni velikan.

Pismo, ki so ga prodali za okoli 2.500 evrov, je bilo pravzaprav odgovor na pismo Christine Wotton, takrat študentke, zdaj pa knjižničarke, ki mu je pisala, ne da bi pričakovala odgovor od takrat že zelo slavnega pisatelja.

"Postavila sem mu nekaj vprašanj glede sloga in odnosa do otroške literature, a nisem niti približno pričakovala, da mi bo odgovoril," je ob prodaji pisma povedala za britanske medije.

📚 Our Library Auction has had many great results today thanks to our brilliant books expert Jim Spencer. 📚 But this one...

Posted by Charles Hanson on Tuesday, June 15, 2021

Recept za uspeh v življenju: ljubezen do branja

Še manj je pričakovala, da se bo Dahl tako posvetil njenim vprašanjem. V pismu se je razpisal o tem, kakšna mora biti po njegovem mnenju knjiga, da otroke vzgoji v navdušene bralce. Branje se mu je namreč zdelo bistveno za poznejši uspeh v življenju.

"Otrok nikoli ne ščitite pred svetom," je zapisal, "sama 'vsebina' otroške knjige je pomembna le toliko, da otroka prevzame, da zaradi nje vzljubi knjige in postane navdušen bralec − to pa je bistveno, če želi v življenju karkoli doseči."

"Otroci, ki berejo knjige, bodo v življenju dosegli več od tistih, ki jih ne," je še zatrdil in dodal, da je v njegovih knjigah le malo pomembnih naukov. "Napisal sem jih preprosto zato, da bi otroke navdušil nad branjem."

Preberite še:

Ana Vogrinčič Čepič
Trendi "Veliko ljudi najraje bere doma v pižami"
Ne spreglejte