Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
17.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 17.01

6 let, 6 mesecev

Skok v smetano

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ko bereš knjige, ne moreš verjeti, da se lahko nekomu, ki je še Slovenec po vrhu, dogaja tako polno in zanimivo življenje.

Avtor: Edo Marinček Izdala: Mladinska knjiga Založba Cena: 29,96 €

To je zgodba, ki jo izumitelj Peter Florjančič pripoveduje o svojem življenju. Ko bereš knjige, ne moreš verjeti, da se lahko nekomu, ki je še Slovenec po vrhu, dogaja tako polno in zanimivo življenje. Izumitelj je bil že od otroštva, vedno znova je našel načine, kako bi rešil probleme, ki so se mu pojavljali in ker je bil ob tem neverjeten pripovedovalec zgodb, so bili ljudje radi v njegovi družbi.

Bil je, no še vedno je, fant z blejske Rečice, ki mu je uspelo pobegniti vojnim norijam preko Alp v Švico.

Poklic izumitelja ga je prisili, da je preživel petindvajset let v hotelih, štiri leta v avtomobilih, tri leta na vlakih, leto in pol na letalih ter eno leto na ladji. Imel je šest različnih hiš v različnih državah in devet manjših podjetij ter znano restavracijo. Izumitelj z nekaj več kot štiristo patenti, od katerih je bila uporabna dobra desetina, je postal večkrat milijonar in nekajkrat tudi revež.

Zaradi selitev v vedno nove kraje je moral sklepati nova prijateljstva. "Morda imajo vsa ta beganja preprosto razlago: veliko ljubezen do sveta, do vsega, kar svet je in kar nosi v sebi. Želel sem se najesti tega sveta, se ga napiti, ga objemati in ljubiti!"

V svojih zgodbah dokazuje, da je mogoče do oseminosemdesetega leta preživeti brez pokojnine, le z voljo duha. "Moja skrivnost se začne že zjutraj, ko odprem oči, poln veselega navdušenja nad tem, kaj vse bom tisti dan lahko storil. Vsako jutro je nov začetek, nova priložnost." Predvsem pa nam z vsako zgodbo posebej potrjuje, da je potrebno za uspeh v življenju neomajno zaupati vase in v svoje Sanje!

Ponavadi najprej pišejo knjigo, po kateri je posnet film, o življenju gospoda Petra F. pa je režiser Karpo Godina najprej posnel film, nato pa smo dobili v branje še knjigo. Filma žal nisem gledala, ampak za knjigo lahko rečem, da je napeta, zanimiva, bralna, ustvarjalna, zabavna od začetka do konca.

Ne spreglejte