Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
2. 9. 2016,
15.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Damien Hirst umetnost razstava Novi Sad

Petek, 2. 9. 2016, 15.48

6 let, 6 mesecev

Razstava enega najbolj kontroverznih umetnikov današnjega časa

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Britanski umetnik Damien Hirst se v Novem Sadu v Srbiji predstavlja z razstavo Nova religija.

Razstavo Nova religija umetnika Damiena Hirsta oblikujejo 44 grafik in štiri skulpture, ki delujejo kot cikel fresk: od Stvaritve sveta do Poslednje sodbe. Dela obkrožajo svojevrstno kapelo, posvečeno želji po nadzorovanju smrti, ob tem pa nakazujejo tudi na težavnost spopadanja z njo.

Farmacija kot sodobna religija

Avtor vlogo farmacevtske industrije v sodobnem času razume kot novo religijo, na kar meri tudi v interjerju zloščene galerijske restavracije Pharmacy, ki jo je zasnoval pred kratkim. Ta spominja na lekarno s polnimi policami zdravil in medicinskih pripomočkov.  

Projekt, ki je plod sodelovanja med Damienom Hirstom in galeristom Paulom Stolperjem pred enajstimi leti, je bil najprej predstavljen v Londonu v galeriji Paul Stolper, zatem v cerkvi All Hallows in nato v muzeju Victoria & Albert. Od danes do 14. oktobra pa bo na ogled v Muzeju sodobne umetnosti v Novem Sadu.

Razstava Nova religija britanskega umetnika Damiena Hirsta je v Muzeju sodobne umetnosti v Novem Sadu na ogled do 14. oktobra (foto: YouTube). | Foto: Razstava Nova religija britanskega umetnika Damiena Hirsta je v Muzeju sodobne umetnosti v Novem Sadu na ogled do 14. oktobra (foto: YouTube).

Najbogatejši umetnik

Hirst je najbolje plačani živi umetnik. Cene njegovih umetnin dosegajo tudi devet milijonov evrov. Svoje razstave je v celoti prodal tudi že takoj po njihovem odprtju.

Veliko medijsko pozornost je doživel z razstavo prepariranih živali (morskega psa, krav in zeber) v velikanskih bazenih, napolnjenih s formalinom.

Njegov štirimetrski morski pes v rezervoarju formalina, postavljen v galerijo, pod naslovom The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living leta 1991 je ostro razdelil občinstvo. Leta 1995, ko je prejel prestižno Turnerjevo nagrado, so v New Yorku zdravstveni inšpektorji prepovedali predstavitev njegove instalacije gnijočega bika in krave. Ocenili so, da je šel predaleč in da bi delo lahko med obiskovalci "povzročilo bruhanje".

Umetnik vlogo farmacevtske industrije v današnjem času obravnava kot novo religijo, ob čemer pa tematizira tudi željo po nadzoru nad smrtjo in težavnost spopadanja z njo (foto: YouTube). | Foto: Umetnik vlogo farmacevtske industrije v današnjem času obravnava kot novo religijo, ob čemer pa tematizira tudi željo po nadzoru nad smrtjo in težavnost spopadanja z njo (foto: YouTube).

Zagovorniki in ostra kritika

Damien Hirst je kontroverzen lik, ki razdvaja in provocira. Nekateri ga imajo za najboljše, kar lahko sodobna britanska umetnost pokaže, medtem ga v umetniških in intelektualnih krogih nemalokrat ostro kritizirajo. Vidijo ga namreč kot simbol gnilobe umetnosti v liberalnem kapitalizmu. Spet drugi ga označujejo za Sida Viciousa v svetu umetnosti (Vicious je bil kontroverzni član pank skupine Sex Pistols, ki je, mimogrede, ena od najljubših skupin Damiena Hirsta). Razumejo ga tudi kot logično nadaljevanje ultra poblagovljenja in zvezdništva, ki se je začelo z umetnikom Andyjem Warholom. Kritiki poudarjajo tudi, da njegovo delo temelji zgolj na senzacionalizmu in šoku.

Nedvomno pa je Hirst superzvezda 90. let prejšnjega stoletja, ko se je javnosti predstavil kot relativno mlad in neznan umetnik. Njegov vzpon je bil zahvaljujoč oglaševalskemu magnatu in zbiratelju Charlesu Saatchiju, hiter in strm. Podpornik umetnosti je bil takrat precej zaslužen za vzpon gibanja Young British Artists (Mladi britanski umetniki), ki je v višave, finančne zagotovo, izstrelil prav Hirsta. Danes je Hirst umetnik, ki je tudi uspešen podjetnik s svojo galerijo in restavracijo v njej.

Nemalokrat se je srečeval celo z obtožbami o ponarejanju v svojih delih, o načinu nastanka njegovih del so marsikdaj potekale tudi razprave. Večino jih namreč ni naredil sam, temveč so jih dokončali njegovi sodelavci, mladi umetniki. O tem sam pravi, da je pomembna ideja in ne izvedba.

Damien Hirst je umetnik, ki je tudi uspešen podjetnik. Restavracija Pharmacy, ki jo je zasnoval v svoji londonski galeriji, spominja na lekarno, s čimer je skozi interjer želel podati komentar sodobnega položaja farmacije (foto: www.pharmacyrestaurant.com). | Foto: Damien Hirst je umetnik, ki je tudi uspešen podjetnik. Restavracija Pharmacy, ki jo je zasnoval v svoji londonski galeriji, spominja na lekarno, s čimer je skozi interjer želel podati komentar sodobnega položaja farmacije (foto: www.pharmacyrestaurant.com).

Ne spreglejte