Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 11. 2016,
14.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,70

2

Natisni članek

umetnost

Sobota, 19. 11. 2016, 14.20

6 let, 6 mesecev

Razrešena ena od največjih ugank slovenske umetnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,70

2

Prestar | Foto Facebook

Foto: Facebook

"Ena od največjih ugank slovenske umetnostne zgodovine je razrešena," so sporočili iz Narodne galerije v Ljubljani. Našli so sliki  Ptičar in Prestar, ki sta bili od druge svetovne vojne pogrešani. Sliki spadata med najpomembnejša  dela slovenskega baroka.

Sliki Ptičar in Prestar, ki ju je ustvaril baročni slikar Fortunat Bergant (1721-1769), sta od druge svetovne vojne veljali za pogrešani, so zapisali pri Narodni galeriji. Obstajale so le črno-bele reprodukcije iz leta 1922, ko sta bili sliki na ogled na zgodovinski razstavi slovenskega slikarstva v Ljubljani.

Po drugi svetovni vojni se je za njima izgubila sled

Sliki sta bili še med drugo svetovno vojno v lasti Jožefa Hudoverniga iz Ljubljane. Po vojni pa se je za njima izgubila sled. Ves čas je krožilo več bolj ali manj prepričljivih zgodb. Ves ta čas sta bili sliki skrbno pospravljeni.

Našli so ju po naključju

Po naključju sta ju odkrila lastnika in pred meseci sta se obrnila na sodnega cenilca za barok, Ferdinanda Šerbelja iz Narodne galerije. Šerbelj je takoj prepoznal Bergantovi mojstrovini. To je bil "eden izmed najbolj vznesenih trenutkov v njegovem profesionalnem delu". Narodna galerija se je nemudoma začela pogajati o odkupu slik, saj sliki spadata v nacionalno zbirko, pri tem pa pridobila podporo ministrstva za kulturo. 

Narodna galerija | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

Kot so zapisali v Narodni galeriji, imata umetnini izjemno pomembno mesto v Bergantovem opusu, saj razkrivata duha tedanjega časa in slikarjev pozni slog, obenem pa spadata med najpomembnejša dela slovenskega baroka, kar je umetnostnozgodovinska stroka več kot 70 let vsakič poudarjala in hkrati obžalovala njuno izginotje.

Po restavratorskih delih bosta na ogled v Narodni galeriji

"Gre za eno izmed najpomembnejših odkritij v slovenski likovni umetnosti. Obe Bergantovi sliki sta končno tam, kjer morata biti, v lasti nas vseh, in bosta na ogled javnosti v Narodni galeriji. Takoj ko bosta restavrirani, bosta vključeni v stalno zbirko," so dodali v objavi na Facebook strani Narodne galerije

Več informacij o najdbi, slikah in restavriranju obeh mojstrovin bo na voljo ponedeljek, 21. novembra, ob 10. uri v Zlati dvorani Narodne galerije.
Ne spreglejte