Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 12. 2013,
19.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Slavko Pregl

Ponedeljek, 2. 12. 2013, 19.10

8 let

PRELISTANO: Velika pustolovščina in Odprava zelenega zmaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zgodba, ki se je rodila pred skoraj pol stoletja, je dočakala ponatis v prenovljeni podobi, iz enega, pa se je razdelila na dva dela.

Avtor: Slavko Pregl Ilustracije: Marjan Manček Založba: Študentska založba Cena: 23 evrov

Leta 1976 sta Velika pustolovščina in Odprava zelenega zmaja izšli v eni knjigi, kot je zapisal avtor, pa so ju tokrat, da kdo ne bi umrl od strahu pred eno debelo knjigo, razdelili v dve tanjši. Skupni so jima glavni trije junaki, v vsaki pa nastopa drugo dekle, ki jim zmeša štrene. Zgodba je tako dočakala ponatis v prenovljeni podobi, z nekaj več ilustracijami in nekaj malenkostnimi spremembami, da bi zgodbo približali današnjemu bralcu. Knjigi lahko beremo kot prvi in drugi del.

Prva zgodba torej spremlja tri fante, Miho, Pipija in Boba, ki se med poletnimi počitnicami odpravijo v Dubrovnik. Njihova pot do tja se vleče čez polovico knjige, vmes pa jih čakajo številni zapleti. Miha in Bob se na pot odpravita s starim avtomobilom, ki so ga našli na odpadu in ga poimenovali OLD PUNCA. Pipi jo je na pot mahnil kar na avtoštop in stava, komu bo prej uspelo priti do Dubrovnika, je padla. Po številnih zapletih in razpletih, do izgubljene OLD PUNCE in Boba, ki je Miho pustil na cedilu zaradi plavolase Sanje, ki mu je zmešala glavo, se fantje hkrati znajdejo v Dubrovniku, a njihova pot se tam šele zares začne.

Fantje jo iz Dubrovnika mahnejo proti Ohridu, kjer zmagovalca plavalnega maratona čaka tisoč funtov. Tudi tam ne gre brez zapletov, a fantje imajo tudi tokrat srečo v nesreči, ob tem pa spoznajo celo arabskega šejka.

Ko že mislimo, da smo pri srečnem koncu, se zgodba spet zaplete, Bob in funti pa izginejo.

Na srečo se trije prijatelji spet srečajo, ne izgubijo pa niti OLD PUNCE, Sanje in funtov.

Pa drugi del? Fantom se pridruži še Andrej in z OLD PUNCO se odpravijo na izlet, kjer seveda ne manjka zapletov. Vmes naletijo še na Janjo, ki je zbežala od doma in za katero se je ogrel eden od naših glavnih junakov …

Ne spreglejte