Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 11. 2022,
9.10

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

Natisni članek

Tadej Golob

Četrtek, 24. 11. 2022, 9.10

1 leto, 5 mesecev

Potem ko se je prebudil iz umetne kome, je Tadej Golob napisal Komo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31
Tadej Golob | Foto Jan Lukanović

Foto: Jan Lukanović

Pred kratkim je izšla Koma, že peti roman iz serije kriminalk izpod prstov Tadeja Goloba. Ta je o novi knjigi in o tem, ali v njej pravzaprav piše o sebi, spregovoril na Slovenskem knjižnem sejmu.

Tadej Golob je v pogovoru na glavnem odru Slovenskega knjižnega sejma povedal, da je ganjen in vesel, a ne prevzeten ob tem, da si je lani in letos njegove knjige izposodilo več kot 56 tisoč bralcev. "Mnogo več mi pomeni, da imam bralce, ne pa nagrad," je dejal Golob, ki je za svoj prvi resnejši roman Svinjske nogice prejel nagrado kresnik. "Potem sem pričakoval, da bo vsaka naslednja knjiga prejela kresnika. Ker je ni, sem se spraševal, kako ljudje ne vidijo, da so to super stvari," je povedal.

Koma, že peta iz serije knjig o Tarasu Birsi

Serija o Tarasu Birsi, ki jo je Golob začel z romanom Jezero, se zgleduje po skandinavskem tipu kriminalk. Po prvi knjigi Jezero so pri založbi Goga izšle še Leninov park, Dolina rož, Virus in najnovejša knjiga Koma, za katero so pri založbi zapisali, da "suvereno prestopa meje kriminalnega žanra in meri družbeno-politični utrip koronskega časa".

jez
Trendi Knjižni umor, ki mu je spremenil življenje #video

Golob je povedal, da je računal na to, da bo Koma izšla že poleti, a se je pisanje zavleklo na leto in pol. "V povprečju napišem eno kriminalko na leto. Če je tisto leto pretežno slabo vreme, pišem hitreje," je dodal.

Golobova nesreča v gorah, koma in rehabilitacija

Knjiga pripoveduje o tem, kako se Taras po hudi nesreči na Polhograjski Grmadi prebudi iz kome. Ne le, da ga čaka dolgotrajen spopad z zahtevno fizično rehabilitacijo, v njegovem spominu zija obsežna spominska vrzel. V knjigi se tako avtor s Tarasom Birso sprašuje, kako raziskati zločin, če sploh ne veš, da se je zgodil.

Novice Končno spodbudne novice: pisatelj Tadej Golob po nesreči dobro okreva

Tudi Golob se je leta 2020 v gorah ponesrečil in hudo poškodoval ter bil po tem 14 dni v komi. O tem, v kolikšni meri Birsa v najnovejši knjigi prevzema njegove značajske lastnosti, je povedal, da Taras, čeprav mu je v Komi ponudil svojo diagnozo, še vedno ostaja enak, kot je bil v prejšnjih knjigah. Priznal je, da vsak avtor do določene mere piše o sebi in je glavni junak na koncu tisto, kar pisatelj meni, da bi moral sam biti.

Sebastijan Cavazza je Birsi končno dal obraz

Po Jezeru je nastala istoimenska priljubljena serija s Sebastijanom Cavazzo v glavni vlogi, pozneje so posneli še miniseriji Leninov park in Dolina rož. Pisatelj je v pogovoru na knjižnem sejmu povedal, da si Tarasa, preden ga je upodobil Cavazza, vizualno ni znal predstavljati, zato je bil zelo vesel, ko ga je končno zagledal v seriji.

Oglejte si še:

Tadej Golob
Trendi Tadej Golob: Vsak med nami ima svojo temno stran #video
Ne spreglejte