Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 7. 2016,
9.29

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča MGML

Foto: Andrej Peunik/MGML, Thinkstock.

Natisni članek

advertorial MGML razstava Ljubljana poletje

Torek, 12. 7. 2016, 9.29

2 meseca, 1 teden

Poletna Ljubljana je letos prava paša za oči

Vsebino omogoča MGML

Foto: Andrej Peunik/MGML, Thinkstock.

Foto: Thinkstock

To poletje bo Ljubljana zagotovo zadovoljila naša estetska pričakovanja, saj ne bo čudovita le sama po sebi, kot vsako poletje, temveč si bomo lahko ogledali tudi nekaj nepozabnih fotografskih razstav.

Poletje v prestolnici tudi v znamenju fotografije

Poletje je že v polnem teku in vsi obožujemo prestolnico, ki je v tem času še posebej vabljiva. En razlog več za pohajkovanje po mestu so letos fotografske razstave, ki bodo zadovoljile še tako zahtevne ljubitelje estetike. Katerih ne gre spregledati?

#1 Gremo naprej! Slovenska fotografija 1990–2015

Janez Pukšič: Most iz serije Videl sem (2014). | Foto: Janez Pukšič: Most iz serije Videl sem (2014).

Razstava Gremo naprej! Slovenska fotografija 1990–2015 na ogled postavlja izbrana dela avtorjev, ki so zaznamovali zadnjih 25 let slovenske fotografije. Skozi fotozgodbe predstavljajo subjektivne poetike in alternativna razmišljanja o dosegu in funkcijah medija. V razstavo so vključeni tudi izbrani slovenski fotografi, ki delujejo v tujini. Predstavljeni fotografi se odlikujejo z avtorsko prepoznavnostjo, utrjeno in potrjeno z dolgoletnim, vztrajnim raziskovanjem in (avto)refleksijo. Tokratna razstava je mišljena predvsem kot poskus kritiškega prikaza mainstreama, v katerem poteka "zgodovinjenje" slovenske fotografije in individualnih prispevkov njenih ustvarjalcev.

Odnos do fotografskega medija se je korenito spremenil na stičišču 60. in 70. let preteklega stoletja. Prej je namreč fotografija veljala za samozadostno enklavo, ki ni vznemirjala preostalih umetnostnih področij, eksperimentiranja z njenimi likovnimi učinki pa so obveljala le za vzporedno dejavnost slikarjev in grafikov. A tudi za številne slovenske fotografe je bilo omenjeno obdobje prelomno, zato se je organizatorjem zdelo smiselno, da v zdajšnji pregled vpeljejo njihove novejše dosežke.

#2 Fotozgodba Jožeta Suhadolnika: Fotozgodbe 35

Jože Suhadolnik: Cirkus (1999). | Foto: Jože Suhadolnik: Cirkus (1999).

Jože Suhadolnik je v svoji 35-letni fotoreporterski karieri sodeloval z Mladino, Dnevnikom, z nekdanjimi Razgledi ter s tujimi agencijami Reuters, Associated Press in European Pressphoto Agency. Danes je fotograf pri časopisu Delo, do nedavnega je bil tam urednik fotografije. V svoji karieri je obiskal številna, tudi krizna žarišča po svetu. Razstava Fotozgodbe 35 je strnjen pregled treh desetletij in pol fotoreporterskega dela fotografa in razkriva raznolike tematike, med katerimi so nekatere avtorja zaposlovale skozi celotno obdobje, druge pa so pomenile posamezne projekte v luči vsakokratnega aktualnega dogajanja.

Jože Suhadolnik je z močnim avtorskim izrazom zmogel poseči dlje – se s časopisne strani preseliti v galerijo, zin, fotomonografijo, kjer njegova fotografija postaja redkost, muzejski ali umetniški objekt. Istanbul, Černobil, Armenija, Jutra v Rusiji, Zatolminski sirarji, Eritreja, Cirkus, Punk, Mehika, Rawnsk pust, Begunci, CUDV, Trbovlje in Auslanderji je 14 v fotoeseje preoblikovanih ciklov, ki jih je Suhadolnik vzporedno s svojim fotoreporterskim delom zadnjih 35 let ustvarjal s posebno mero osebne poetike in ki so hkrati kompleksna pripoved o karieri avtorja, ki z občutljivim, kritičnim, a vključujočim fotografskim pogledom zlahka premaguje geografske in časovne okvire.

#3 Sebastião Salgado: Geneza

Sebastião Salgado: Geneza. Foto: Andrej Peunik/MGML. | Foto: Sebastião Salgado: Geneza. Foto: Andrej Peunik/MGML.

Kot enega osrednjih kulturnih projektov v letu Ljubljane, Zelene prestolnice Evrope 2016, v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane predstavljajo razstavo Geneza svetovno priznanega fotografa Sebastiãa Salgada. Avtor je fotografsko kariero začel leta 1973 v Parizu, kjer je sodeloval s fotografskimi agencijami Sygma, Gamma in Magnum Photos – vse do leta 1994, ko sta skupaj z Lélio Wanick Salgado, kuratorko in oblikovalko vseh njegovih razstav in knjig, ustanovila svojo agencijo Amazonas Images.

Salgadove prejšnje fotografske serije so poglobljeno raziskovale življenjske pogoje in kulturne razlike med ljudstvi, Pri Genezi pa se je preusmeril od ljudi k neokrnjeni lepoti Zemlje in bitjem, ki živijo v sožitju z njo. Na svojih potovanjih je med letoma 2004 in 2011 dokumentiral arktične in puščavske krajine, tropski deževni gozd, morske in druge prostoživeče rastline in živali ter skupnosti, ki še danes živijo v skladu z izročilom prednikov. Salgado je s svojimi fotografijami napravil vizualni poklon našemu ranljivemu planetu, saj je prepričan, da smo ga dolžni varovati. Razstava obsega 245 veličastnih črno-belih fotografij in je razdeljena na pet geografskih območij, poimenovanih Jug planeta, Zatočišča, Afrika ter Severna prostranstva in Amazonija in Pantanal.

 

Ne spreglejte