Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 10. 2015,
12.42

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Janez Bogataj Borut Pahor odlikovanje Vasja Samec

Petek, 23. 10. 2015, 12.42

3 leta, 11 mesecev

Pahor odlikoval etnologa Janeza Bogataja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik republike je Janezu Bogataju izročil red za zasluge za njegov prispevek k prepoznavnosti in visokemu vrednotenju slovenske etnografske dediščine.

Etnolog Janez Bogataj je ob prevzemu reda za zasluge iz rok predsednika Boruta Pahorja dejal, da odlikovanje razume tudi kot priznanje etnologiji, ki ni usmerjena samo v reševanje kulturne dediščine in njeno raziskovanje, ampak tudi v ustrezne interpretacije in pomoč sodobni družbi, kako je treba s temi stvarmi ravnati.

Temeljno področje Bogatajevega raziskovalnega in pedagoškega dela je proučevanje slovenske ljudske kulture – vsakodnevnega življenja, dela, ustvarjanja, verovanj, šeg in navad Slovencev skozi zgodovino. Je avtor in soavtor več kot 70 knjig ter 150 razprav, številnih strokovnih in poljudnih člankov ter nosilec različnih projektov, povezanih s slovensko etnografijo.

Glas varovanja, visokega vrednotenja in promocije slovenske kulturne dediščine Kot piše v utemeljitvi odlikovanja, je kot poznavalec etnoloških posebnosti, ki so se zarisovale v slovenski narodni značaj skozi življenjske okoliščine, tradicijo in zgodovino, postal pomemben glas varovanja, visokega vrednotenja in promocije slovenske kulturne dediščine med Slovenci doma in po svetu.

Med temeljna področja njegovega raziskovalnega in strokovnega delovanja sodita tudi kulinarika in gastronomija. Je avtor sistema za ocenjevanje rokodelskih izdelkov, gastronomskih strategij osrednje Slovenije in Gorenjske ter soavtor Strategije razvoja gastronomije Slovenije.

Štiri medalje za zasluge Pahor je ob isti priložnosti izročil medalje za zasluge Branku Brumnu, Vasji Samcu, Franku Košuti in Brunu Volpiju Lisjaku. Brumen je medaljo prejel za 20 let zavzetega uveljavljanja slovenske etnografske dediščine in uspešnega vodenja kurentovanja. Samca je Pahor odlikoval za prispevek k ohranjanju slovenske nesnovne dediščine na področju ljudskega plesnega izročila, Košuta in Volpi Lisjak pa sta medaljo prejela za zasluge pri razkrivanju pomena ribištva in pomorstva za slovensko zgodovino v Tržaškem zalivu ter pri gradnji in delovanju Ribiškega muzeja tržaškega primorja v Križu pri Trstu.

Ne spreglejte