Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Petek,
10. 10. 2014,
12.04

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

opera Jernej Lorenci

Petek, 10. 10. 2014, 12.04

3 leta

Opera v novo sezono z Orfejem in Evridiko Jerneja Lorencija

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
SNG Opera v Ljubljani je novo sezono začelo z "reformno opero" Christopha Willibalda Glucka Orfej in Evridika, katere režijo so prepustili letošnjemu nagrajencu Prešernovega sklada Jerneju Lorenciju.

Letošnjo sezono ljubljanske Opere sta začela dva reformista: Christoph Willibald Gluck, ki se je zavzemal za izčiščeno, poenostavljeno formo opere, ki je stremela h "krasni enostavnosti", kot so zapisali v SNG Opera in balet Ljubljana, ter Jernej Lorenci, letošnji nagrajenec Prešernovega sklada in režiser, ki v gledališču preizprašuje in tudi podira meje med zaodrjem in občinstvom, med gledališko iluzijo in stvarnostjo.

V Gluckovi operi Orfej in Evridika je kljub spektakularni zgodbi prehajanja med življenjem in smrtjo večji del posvečen čustvom. Odrska postavitev se tako ne ukvarja toliko s samimi dogodki, kot so smrt, odhod v podzemlje in vrnitev, temveč se okoli Orfeja, v vlogi katerega je bil prepričljiv Jože Vidic, slikajo podobe tuzemstva in onstranstva.

V Lorencijevi različici opere ni klasične operne mimike in gestikulacije, temveč so v ospredju igralski talenti pevcev in pevk, predvsem pa zbora v kostumih Belinde Radulović, ki s svojo uigranostjo in skoraj filmskim spreminjanjem hitrosti gibov lahkotno prehajajo med vlogami svatov, žalujočih in bitij v podzemlju. Njihova vloga se tako na trenutke spogleduje s podobami iz Boschevih slik, katerih grozota se veča s preučevanjem podrobnosti, na odru je bila potencirana z repeticijami, na sliko pa posledično spominja tudi celotna odrska postavitev.

Orfej je, kljub svoji dolgi poti, večino časa skoraj statičen, simbolično postavljen na tekoči trak in obtežen z inštrumentom, njegova nemoč in žalost pa poudarjeni v sedečem položaju. Lorenci skupaj z Brankom Hojnikom, s katerim vedno znova preizkušata sposobnosti gole globine odra, postopoma tudi tukaj razgrajuje "klasično" scenografijo ter podira pregrado med nevidnim zaodrjem in odrom z vključevanjem scenskih delavcev v samo predstavo. Tudi tokrat mu z uporabo minimalnih sredstev uspe povedati veliko, ne da bi pri tem pretirano vznemiril opere vajene občinstvo.

Orkester je tokrat vodil maestro Jaroslav Kyzlink, novi šef dirigent ljubljanske Opere, v vlogi Evridike pa je začarala Martina Zadro.

Ne spreglejte