Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
20.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 20.11

6 let, 6 mesecev

Odveč srce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekatere pisateljice in njihove posebne knjige ostanejo na osebni lestvici najljubših knjig. In Odveč srce je ena izmed njih na moji lestvici knjig s predznakom najbolj.

Avtor: Brina Svit Založba: DZS Cena: 24,62 €

Vsebina zgodbe je tudi po avtoričinem mnenju posladkana, kajti ko je pisala roman je imela jasen cilj - napisati dober ljubezenski roman. Glavna junakinja je Lila Sever, izdelovalka parfumov, ki živi v Parizu in je dokaj srečno poročena s Pierrom, s katerim, kot pravi "hodim ob nedeljah skupaj na trg. Nakupiva zelenjavo in sadje za cel teden. Potem še greva na kavo in croissant v zmeraj isto kavarno najine ulice, prelistava nedeljski časopis, vsak ima svoje strani. Že dvajset let živim s tem moškim, si predstavljaš … "

Lila izve, da ji je umrl oče in ji na Bledu zapustil hišo ob jezeru. Ona ne mara idiličnosti, sentimentalnosti Bleda. "Vzemite zemljevid Evrope. Položite prst zraven Benetk. Vsi vemo, kje so Benetke. Nato drsite za kakšen centimeter ali dva proti vzhodu. Prestopite mejo oziroma kar je še ostale od meje. In sedaj ste v Sloveniji. In sedaj se usmerite proti Alpam. Tu sta dve alpski jezeri, tako rekoč drugo ob drugem. Ustavite se ob drugem. Ob blejskem jezeru. Težko je najti kaj lepšega daleč naokoli: jezero torej, z otokom na sredini in starodavnim gradom, ki bedi nad to lepoto. Čisti čudež narave. Nacionalni emblem, pomislite cel narod, ki se identificira s to idilično podobo, človek se počuti izvoljen … "

In prav ob vsej te naravni lepoti in kičasti podobi se zaljubi v zdravnika, ki se po čudni noči prebudi v njegovem naročju. "Noče se premakniti. Še nekaj časa bi rada ostala v tem položaju. Še nikoli se ni zbudila v naročju neznanega moškega. Nihče ji ni na tak način odstranil las z oči, kot da bi hotel obrniti novo stran v knjigi."

V očetovi hiši, ki je sedaj njena, najde očetov rokopis romana Odveč srce ter spoznava zgodbo o svojem rojstvu.

Avtorica svoj pogled na problematiko ljubezenskega trikotnika zaokroži v zadnjem poglavju, kjer prepričljivo zatrdi, da ni - kljub vsemu - nikoli nobeno srce odveč … "Lahko nam je hudo, lahko trpimo, lahko delamo napake, lahko vse izgubimo, lahko nas boli, lahko storimo kaj nepopravljivega, lahko tavamo v temi, lahko se počutimo krive, nesrečne in ne razumemo, kaj se nam je pripetilo …Vendar ni nikoli srca, ki bi bilo odveč v našem življenju."

Ne spreglejte