Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 10. 2023,
7.27

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42

Natisni članek

Mestni muzej in galerije Ljubljana Mestni muzej Ljubljana stenska poslikava mural

Torek, 24. 10. 2023, 7.27

6 mesecev, 1 teden

Nova poslikava v Ljubljani: izmed 136 predlogov so izbrali tega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42
Mestni muzej Ljubljana mural | Nova stenska poslikava na Mestnem muzeju Ljubljana | Foto Blaž Gutman

Nova stenska poslikava na Mestnem muzeju Ljubljana

Foto: Blaž Gutman

Steno notranjega dvorišča Mestnega muzeja Ljubljana krasi nova zidna poslikava, ki po besedah njenega avtorja, nemškega uličnega umetnika Krashkida, predstavlja poklon muzeju kot kraju srečevanja in dialoga.

Od maja do septembra letos so v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane (MGML) zbirali predloge, kako z zidno poslikavo osmisliti notranjo fasado Mestnega muzeja Ljubljana. Na poziv se je odzvalo kar 136 avtoric in avtorjev z vsega sveta, med njihovimi likovnimi predlogi pa je petčlanska strokovna komisija za zmagovalca razglasila nemškega uličnega umetnika Krashkida.

Kot je pojasnila komisija, jih je prepričal z "lucidnim predlogom, s katerim mu je uspelo povezati obiskovalce z vsebino in poslanstvom Mestnega muzeja Ljubljana".

Krashkidova poslikava "hkrati na igriv način ustvarja most med zunanjščino in notranjostjo muzeja ter obstoječim stavbnim elementom daje novo funkcijo", je odločitev utemeljila komisija, ki so jo sestavljali predsednik Jani Pirnat ter člani Nejc Kovačič, Janez Polajnar, Jasper van Es in umetnik s psevdonimom Name:.

Mural med nastajanjem | Foto: Blaž Gutman Mural med nastajanjem Foto: Blaž Gutman

"Ob obiskih muzejev vedno opazujem, kako ljudje gledajo razstavljene predmete – vedno v skoraj enakih pozah. Ker je na steni tudi okno, sem ga želel vključiti v svoj koncept. Rezultat je podoba, na kateri štiri osebe v omenjenih pozah gledajo proti oknu (in proti vsemu v njem), kot bi bile zazrte v umetniško delo," je svoja izhodišča za ustvarjanje murala opisal Krashkid, "svoj predlog razumem v smislu poklona muzeju kot kraju srečevanja in sporazumevanja. Predmet, razstavljavec in obiskovalec vzpostavijo diskurz. Ta je lahko formativen, spodbuden, izzivalen ali pa zgolj kratkotrajen in bežen. Kot so raznoliki obiskovalci muzejev, tako so lahko različne tudi njihove izkušnje ob obisku."

Odprtje murala spremlja panojska razstava, na kateri v sliki in besedi predstavljajo še deset najboljših rešitev za mural po presoji strokovne komisije, raznolikih tako v pristopih kot v slogih. Njihovi avtorji so AndreHZ (Nizozemska), Miha Artnak (Slovenija), CT (Italija), Vuk Ćosić (Slovenija), Bradley Downey (ZDA), Dalal Mitwally (Jordanija), Klara Perušek (Slovenija), Oliver Pilić (Slovenija), Irena Woelle (Slovenija) in TROK ZEK (Slovenija).

Ne spreglejte