Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
27. 10. 2016,
16.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Ljubljana razstava MGML

Četrtek, 27. 10. 2016, 16.41

6 let, 6 mesecev

Razstava o industriji, delu in kapitalu

Nova doba prihaja!

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
MGML: Nova doba prihaja | Foto Matevž Paternoster/MGML

Foto: Matevž Paternoster/MGML

V ljubljanskem Mestnem muzeju je na ogled nova razstava, ki razkriva industrijsko zgodovino Ljubljane od začetka 19. stoletja pa vse do danes.

"Razstava spremlja razmerja med industrijo, delom in kapitalom skozi različna časovna obdobja. Vsaka sprememba političnih okoliščin v razgibanem 20. stoletju je na novo ustvarjala razmerja med temi tremi ključnimi elementi razvoja in napredka v času industrijske družbe," o razstavi Nova doba prihaja! Industrija – delo − kapital pravi njen avtor Blaž Vurnik.

Industrija je spremenila podobo mest, mesta so spremenila življenje delavcev, delavci so spremenili kapital, ta pa je spremenil ritem življenja, so ob razstavi zapisali v Mestnem muzeju.


"Danes je za svoj 'neuspeh' kriv posameznik"

Deset let legendarnega Roga: Janković bi ga naredil na novo, uporabniki ga ne dajo


Od muzejske pripovedi do ogledov ljubljanskih tovarn

Nekatere razstavljene predmete so muzeju darovale tovarne, s katerimi so sodelovali ob nastajanju razstave. | Foto: Matevž Paternoster/MGML Nekatere razstavljene predmete so muzeju darovale tovarne, s katerimi so sodelovali ob nastajanju razstave. Foto: Matevž Paternoster/MGML Postavitev, ki skozi procese industrializacije, urbanizacije mest, spreminjanja življenja delavcev in distribucije kapitala ponuja celovit zgodovinski pregled razvoja industrije, dela in kapitala v Ljubljani od začetkov industrijske revolucije v začetku 19. stoletja do danes, bo na ogled do 21. maja prihodnje leto.

Njena zgodovinska pripoved temelji na več kot 600 predmetih, ki pričajo o "industrijski" zgodovini Ljubljane od uporabe prvega parnega stroja v Cukrarni leta 1835 do danes, ko se klasična industrija počasi umika iz naše stvarnosti, so zapisali v muzeju.

Ob razstavi je izšel katalog, potekal bo tudi spremljevalni program v obliki vodstev, ogledov ljubljanskih tovarn, predavanj in delavnic. Javna vodstva bodo od novembra dalje vsako soboto ob 16.30, v angleškem jeziku pa decembra, aprila in maja vsako nedeljo ob 16.30.

Od računov do fotografij

Kolektivni in osebni spomin bodo tako nagovorili računi prvih ljubljanskih tovarn in izdelkov, portreti prvih industrialcev, fotografije goreče Cukrarne, plakati ljubljanskega velesejma, plakati s pozivi delavcem, arhivski posnetki iz ljubljanskih tovarn, predmeti iz domov v 70. in 80. letih, izdelki množične proizvodnje in potrošnje, TV-oglasi, plakati in drugo. Vpogled v industrijsko preteklost in razvoj bodo ob predmetih omogočili tudi pričevanja nekdanjih zaposlenih v ljubljanskih tovarnah in arhivski posnetki.

Del razstavljenih predmetov si lahko ogledate v galeriji:

Fotogalerija
1 / 24

Industrija je del naših vsakdanjih navad

Direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane Blaž Peršin poudarja, da nam "vpogled v to obdobje daje prenekatere odgovore o izjemni prepletenosti naših vsakdanjih navad z industrijo ter o njenem vplivu na urbanizem, socialni ustroj družbe in spreminjanje celotnih sosesk, kjer je industrija pustila neizbrisen pečat".

Zgodovinsko vlogo tovarn je tako mogoče prebirati na številnih preteklih družbenih ravneh, od družbenih razmerij do zapisov v prostoru. Tovarne so bile namreč nekoč promotorke razvoja. Niso bile le prostor produkcije, temveč tudi prostor oblikovanja družbe tako v političnem kot socialnem, kulturnem in družabnem smislu.

Pri tem je klasična tovarna v času "finančne in digitalne industrije postala sinonim za izpraznjene prostore in mesta, zato se sprašujemo, kako naseliti te površine. Katere so tiste vsebine, ki bi jim dale nove vrednote, novo upanje," se ob odprtju razstave sprašuje Peršin.

Ne spreglejte