Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
28. 1. 2016,
13.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

performans

Četrtek, 28. 1. 2016, 13.42

8 let

"Nocoj so dovoljene sanje. Jutri je nov dan." Kaj se zgodi, če to Balkanca vzameta smrtno resno?

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Gre za eno najbolj znanih fraz iz obdobja osamosvajanja Slovenije. Prav to pa sta si za svoje delo sposodila Lana Zdravković in Nenad Jelesijević.

Najnovejši perfromans tandema Kitch, ki ga sestavljala Lana Zdravković in Nenad Jelesijević, pod naslovom Prisega, napoveduje misel: "Nocoj so dovoljene sanje. Jutro je nov dan. Gledalci bodo priča temu, kaj se zgodi, ko dva Balkanca vzameta to dejstvo smrtno resno."

Umetnika občinstvo s to napovedjo v Staro elektrarno vabita danes ob 21. uri, ponovitvi pa bosta še jutri in v soboto. Jutri bo sledil še pogovor o projektu. Moderirala ga bo Andreja Kopač, sodelovali pa bodo Katarina Stegnar, Mitja Velikonja in Bojan Jablanovec. Vsi, razen Mitje Velikonje, so bili pri projektu namreč svetovalci.

Pogovor se bo poleg vtisov in načinov kafanskega uprizarjanja sukal tudi okoli pojmov spektakel, estrada, tranzicija, balkan/izacija, oblast in identiteta.

Gostitelji, natakarji in plesalke čakajo v odrski kafani Gostitelja v performanski kafani bosta tako Lana Zdravković in Nenad Jelesijević, natakarja bosta Gal Oblak in Žan Mrhar, nastopile pa bodo še plesalke Teja Drobnjak, Evin Hadžialjević, Sara Janašković, Eva Lah in Tanja Sabol.

Kostume je oblikovala Mateja Fajt, zasnova prostora in svetlobe ter grafično oblikovanje so delo Kitch, med performansom pa bo slišati fragmente in obdelave pesmi različnih izvajalcev in izvajalk.

Bolj ali manj kičasti projekti, ki se spogledujejo tudi z aktivizmom Delovanje tandema Kitch izhaja iz kritičnega raziskovanja, pri čemer se osredotočata na prakse opolnomočenja ter politično filozofijo, ki ima za cilj radikalno enakost.

"Skozi eksperiment, ad hoc akcije, preizpraševanje in demistifikacijo vloge umetnosti želimo dojeti njen (politični) smoter in udejanjati njen emancipatorni potencial tukaj in zdaj," ustvarjalca zapisujeta na svoji spletni strani. Pri čemer pa "kontinurirano izvajata svoje bolj ali manj kičaste projekte, ki se nenehno upirajo običajnim kategorizacijam, gibajoč se med performansom, videom, teorijo, kritiko, aktivizmom in estetiko trasha".

Med njunimi projekti pa so na primer Shop Till You Drop, Streets are Battlefields, Life's not Work, Por.no KITCH, Ste tretji v čakalni vrsti in Made in China. S sodelavci iz več držav sta izvedla projekt Življenje na meji med Bologno, Dunajem, Londonom in Ljubljano. Ukvarjata se tudi z izobraževanjem na področju sodobnih umetnosti. Kot tandem pa delujeta od leta 1999.

Ne spreglejte