Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 4. 2014,
14.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

knjige

Četrtek, 3. 4. 2014, 14.23

8 let

Noč, ko bodo imele knjige svojo moč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
23. aprila se bo v Sloveniji prvič zgodil mednarodni dogodek Noč knjige, knjižni praznik, ki bo združil Slovence od Trsta do Celovca.

Na svetovni dan knjige bo letos v Sloveniji prvič organizirana Noč knjige. Mednarodni dogodek, ki podpira ter slavi knjigo in branje kot temeljna gradnika zdrave družbe, nagovarja vse generacije bralcev in spodbuja dvig bralne kulture, pismenosti ter vrednot domišljije in znanja v družbi. "Najprej moramo poudariti, da je to nekomercialni in nevladni projekt, letošnje minimalne stroške krije kar založba Sanje, ki je glavni in idejni pobudnik dogodka," je novinarsko konferenco v NUK začel Marijan Rupert, vodja Rokopisne zbirke in zbirke redkih tiskov v NUK.

Dan, ko bo imela knjiga glavno besedo 23. aprila 2014 bo od jutra pa vse do poznega večera knjigi dana glavna beseda. Knjigarne, knjižnice, kavarne, šole in javna prizorišča po vsej Sloveniji bodo od 18. ure do enih ponoči samostojni prireditelji literarnih branj in pogovorov, srečanj z avtorji in podpisovanj knjig, delavnic, omizij in drugih dogodkov – s ciljem v središče slovenske javnosti in medijev postaviti knjigo v vseh njenih tradicionalnih in sodobnih oblikah.

Branje eden od osnovnih gradnikov družbe V sodelovanju s hrvaškimi kolegi, ki so projekt Noč knjige začeli pred dvema letoma in doživeli izjemen odziv, "želimo, da Noč knjige tudi v Sloveniji postane tradicionalna prireditev, namenjena vseslovenski promociji knjige in branja. Branje in znanje sta eden od osnovnih gradnikov vsakega posameznika in družbe. Kot takšna je knjiga v potrošniški civilizaciji nezaželena oziroma zaželena samo toliko, kolikor se jo da tržiti. Naš projekt je nekakšno plavanje proti potrošniškemu toku. Zame so ta projekt neke vrste olimpijske igre. To je čas, ko zakopljemo bojne sekire in sodelujemo," je povedal direktor založbe Sanje Rok Zavrtanik.

Manca Čujež, tiskovna predstavnica dogodka Noč knjige, je dodala: "Veseli smo odziva. Vse do danes se je dogodku pridružilo 65 krajev, trenutno je na 134 prizoriščih prijavljenih okoli 230 dogodkov."

Nenad Bartolčić, predsednik združenja Knjižni blok, soorganizatorja Noči knjige na Hrvaškem, je spregovoril o tem, kako so na Hrvaškem s pomočjo prireditve pridobili medije na svoj stran. Z medijsko prepoznavnostjo je vsako leto več dogodkov in organizatorjev. "Bili smo zelo veseli odziva ljudi, saj tako kot v Sloveniji tudi na Hrvaškem založniški trg propada, a vedno več ljudi bere. Zaradi krize, kot kaže, ljudje ne kupujejo knjig."

Slavko Pregl, predstavnik Društva pisateljev Slovenije, je dodal, da bo 60 pisateljev vključenih v ta vseslovenski dogodek. Tudi s takšnim načinom se širi simbioza med ustvarjalcem in bralcem, "kar upam, da bo počasi vodilo tudi v večje nakupe knjig. Noč ima svojo moč in upam, da se bo tudi zaradi te noči rodilo veliko novih bralcev in kupcev knjig."

Projekt Noč knjige 2014 poteka pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco.

Ne spreglejte