Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
2. 3. 2016,
16.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Slovenska cesta fontana vodnjak Ljubljana

Sreda, 2. 3. 2016, 16.34

8 let

Na Slovenski cesti bo stala "privlačna in prijazna" fontana v obliki zvite cevi

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zvita cev v obliki dvojne zanke - to je novi vodnjak, ki bo stal pred Konzorcijem na Slovenski cesti.

Na javnem natečaju izbrana rešitev za novi ljubljanski vodnjak je delo arhitektov Primoža Boršiča, Mojce Kocbek Vimos, Jana Filipca in slikarja Sašo Vrabiča. Gre za vodno skulpturo, oblikovano iz cevi, ki je zvita v obliki pokončne dvojne zanke.

"Nenavadna oblika dvojnega loka in svetleče kovine je vabljiva in se sklada z značajem nove ureditve tega dela Slovenske ceste in tudi s sodobnim izrazom arhitekture, ki fontano obdaja," je med drugim v utemeljitev odločitve zapisala ocenjevalna komisija. Njeni člani so bili Marko Studen, Alen Ožbolt, Tomo Stanič, Miran Gajšek, Monika Kovač Mesarić in Marinka Škrilec Lukač. Predsedoval pa je Janez Koželj.

Fontana s svojim vodnim tokov vedno tudi v toku s časom V zmagovalnem predlogu so prepoznali tudi ustrezno postavitev v prostor in navezovanje nanj. Vodnjak tako vabi poglede z vseh strani in pritegne pozornost.

Javna skulptura brez patetike Prav tako je jasen tudi simbolni pomen skulpture, je še zapisala komisija. "Cev, ki oblikuje nekakšen dvojni lok oziroma nakazuje obok nad vodnjakom, se izvija iz tal kot povečan cevovod omrežja mestnega vodovoda. Na ta način sporoča mimioidočim, da je obilje zdrave in kakovostne pitne vode ena od življenjsko najbolj pomembnih prvin obstoja Ljubljane in potemtakem tudi ena od temeljnih prvin njene prepoznavnosti."

Komisijo pa je navdušilo tudi to, da se je avtorjem uspelo izogniti pripisovanju simbolnih pomenov, ki izvirajo iz mitološke zgodovine mesta. Na ta način je nastala sodobna vodna skulptura, ki se ji ni treba obračati v preteklost, hkrati pa bo na neki način lahko s svojim sporočilom usmerjenim tudi k nagovarjanju okoljskih vrednost in bo vedno v toku sedanjosti.

Na ta način so se pri zasnovi novega bodočega elementa v mestu izognili "izumetničeni monumentalnosti in lažni patetiki, ki ne bi odgovarjala niti času niti prostoru." Obliko fontane je komisija tako označila še za "privlačno in prijazno".

Razstava nagrajenih predlogov Zmagovalni predlog je bil izbran med 32 rešitvami. Avtorji pa bodo zanj prejeli 3.600 evrov nagrade.

Ob zmagovalnem projektu so izbrali še šest projektov. Razstava nagrajenih projektov bo med 14. in 20. marcem na ogled v atriju Mestne hiše.

Ne spreglejte