Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 6. 2012,
6.51

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 11. 6. 2012, 6.51

8 let, 3 mesece

Maja Martina Merljak: Zame je uspeh v srečnem in mirnem notranjem življenju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Maja Martina Merljak je stara znanka gledaliških odrov, kmalu pa se bo preizkusila tudi kot voditeljica novega resničnostnega šova Paradise Hotel, ki septembra prihaja na Planet TV.

Kot igralka je Maja Martina Merljak dobro znana v gledališkem svetu, vendar pa je igralstvo le eden izmed njenih talentov. Videli smo jo v številnih vlogah, ki jih občasno začini tudi s svojim čudovitim glasom, seveda če to od nje vloga zahteva. Maja Martina je ljubezen do igralstva podedovala od svojega očeta, ki je sicer študiral filmsko režijo, in verjetno je ravno zato že od malega vajena odrov.

"Oče niti ni komentiral, ko sem doma povedala, da bom šla na sprejemne izpite za Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Mami je vpila, da sem nora. V naši družini sem šla sicer jaz edina po očetovih stopinjah, z očetom pa sva si po doživljanju sveta tudi najbolj podobna."

A njene sanje so bile že od osnovne šole povezane s filmsko režijo. "Filmske režije nisem želela študirati pri nas, za tujino (želela sem na filmsko akademijo v Pragi) pa nisem imela dovolj denarja. Da bi mi starši plačali, ne bi dopustila, za lobiranje pri štipendijskih komisijah in njihovih prijateljih pa sem bila preponosna. In ni mi žal za to."

"Hoteli so predstavo in dobili so jo"

Maja se je na koncu odločila za AGRFT in se prijavila na sprejemni izpit. "No, poti, po kateri bom morda začela stopati, sem se začela zavedati šele, ko sem prišla v drugi krog. Takrat sem si tudi prvič zares močno zaželela, da bi bila sprejeta. Časa za priprave nisem imela veliko, saj sem se morala istočasno učit za maturo. A pripravljena sem bila. O, da, to pa! S seboj sem imela celo kovček s kostumi in rekviziti, ob spominu na to se še danes vsi profesorji nasmejijo. Na informativnem dnevu so mi pač rekli: 'Imaš oder, oči so uprte vate in čakajo tvojo predstavo.' Hoteli so predstavo in dobili so jo."

Čeprav je sprva nameravala ob rednem študiju zaslužiti dovolj denarja za študij v tujini, je kmalu ugotovila, da je bilo takšno razmišljanje precej naivno. "Študij igre prevzame vsako celico tvojega telesa, zato življenja poleg študija nimaš in si ga niti ne želiš. Denar za šolanje sem sicer do danes vseeno privarčevala, ne pa prav veliko med študijem."

Akademija jo je naučila, kako razviti svoj talent

Maja je študij na akademiji uspešno končala, kljub temu pa smo jo povprašali, kako ji je njena izobrazba pomagala pri nadaljnji igralski karieri. "Res ne vem, zakaj se ravno pri poklicih pod žarometi znova in znova dvomi o tem, ali se za te potrebuje šola ali ne. Poglejmo samo kmečko logiko. Imam talent za šivanje, to vem. Imam tudi željo po šivanju in v tem uživam. Ampak nekdo me je moral naučiti, kako ta talent najbolje uporabiti, kajne? Naj mi torej nekdo pove, zakaj naj bi bilo pri igri, petju, plesu, vodenju in drugih stvareh drugače. Na akademiji sem dobila obrtniško znanje, ki je pomembno, o tem sem prepričana in za tem stojim. Predstavljen mi je bil način, kako lahko razvijem svoj talent. In zato mi je med drugim zagotovo tudi lažje."

Maja je bila nekoč celo prepričana, da je popolna igralka in da šolanja ne potrebuje. "Dejstvo je, da sem bila tudi sama nekoč naturščik, zgolj ljubitelj, in ravno zato danes, po končanem študiju in po nekaj letih izkušenj, resnično vem, kakšna neverjetna razlika je med mojo igro in samim dojemanjem igre takrat in danes. (Tudi) sama sem bila takrat sveto prepričana, da sem popolna igralka in da ničesar več ne potrebujem. Marsikdo me je v tem smislu tudi opeval. No, danes me je sram pred samo seboj zaradi teh misli in sram me je, da sem se napajala z izjavami občudovanja ljudi brez kompetence za njih."

Čeprav ima čudovit glas, glasbene kariere ne načrtuje

Maja se je znašla v kar nekaj vlogah, ki so od nje zahtevale, da poje, med njimi je zapela v glasbeni komediji Do nazga, s skupino Društvo mrtvih pesnikov pa je posnela tudi pesem Rabm 2.

Glasbeno se je začela udejstvovati že na akademiji, ko je pele v Cabaretu in postfeminističnem kabaretu Kisli maček, potem v Briljantini, pa v Avenue Q in v Pravih dekletih.

"Pojem tudi v kletni sobi Vocal studia moje učiteljice za petje Nataše Nahtigal. Trenutno imam premor – Maja si je odpočila od Martine in jeseni bom spet nadaljevala. Glasbene kariere od mene ne bo, pela pa bom in kdaj me bo mogoče tudi slišati."

Kot igralka se je srečala že s številnimi priznanimi slovenskimi igralci, ki so jo vsak po svoje nekaj naučili. "Iskreno bi težko rekla, od koga sem se največ naučila, a življenje me je naučilo, da ti vedno pridejo na pot tisti ljudje, od katerih se v danem trenutku, obdobju moraš nekaj naučiti. Četudi prinesejo s seboj grenko izkušnjo."

Kaj pa prihodnost?

Poleg načrtov za študij filmske režije Maja Martina Merljak nikoli ne miruje in se že pripravlja na nove podvige. Tokrat se bo namreč znašla v vlogi voditeljice novega resničnostnega šova Paradise Hotel, ki se bo septembra predstavil na novi televiziji Planet TV.

"Trenutno se ukvarjam s projektom Paradise Hotel, hkrati pa se gledališka sezona končuje, zato me čaka le še nekaj predstav do konca sezone. Po koncu snemanja Paradise Hotela bom odšla na svoje 'backpacking' potovanje, o katerem sanjam že dve leti, potem pa se bom spet posvetila projektom, ki jih pripravljam in o katerih za zdaj še ne smem govoriti."

Kaj pa ji daje zagon in k čemu stremi? "Želim biti uspešna, vendar ne želim biti uspešna po številu uspešnih vlog, biti v uspešnih predstavah in sodelovati z ne vem katerimi vsemi režiserji. Želim biti zares uspešna. Ker uspeh zame ni v tako imenovanem kariernem uspehu, ampak v srečnem in mirnem notranjem življenju. Tak človek je zame uspešen. Zgolj karierni uspeh je preveč podvržen stresu in ego ima preveč dela."

Petra Jereb Foto: Bojan Puhek Stiliranje: Barbara Turk Za prijaznost se zahvaljujemo Botaničnemu vrtu v Ljubljani.

Ne spreglejte