Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
15. 4. 2016,
19.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

arhitektura

Petek, 15. 4. 2016, 19.32

6 let, 6 mesecev

Ljubljanska stavba, za katero je nastalo več načrtov (foto in video)

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Stavba Peglezen končuje ozek prostor med Poljansko cesto in Kapiteljsko ulico v Ljubljani. Zastavljena je bila kot merilo za poznejše gradnje v tem prostoru. Predstavljamo vam njeno zgodbo.

Tudi v domačem mestu je dobro vključiti pozornost, ki jo poznamo, ko se znajdemo v vlogi novega obiskovalca v mestu. Pozornost, ki jo detajlom in ozadjem nastanka točk v mestu po navadi namenjamo kot turisti, redkeje pa kot domačini v kraju, kjer živimo.

V tem primeru je prehod od ene do druge točke večinoma bolj pragmatične narave. Tako je lahko za marsikoga tudi v primeru stavbe Peglezen, ki je morda niti več ne zaznavamo, ozadja o njenem nastanku pa ne poznamo.

Stavba je pritlično zasnovana skozi samostojne arhitekturne sklope.
 | Foto: Stavba je pritlično zasnovana skozi samostojne arhitekturne sklope.

Likalniku podobna stavba

"V tlorisu trapezna stavba na vogalu Kopitarjeve in Poljanske ulice v Ljubljani," je pod geslom Peglezen v spletnem slovarju žive slovenščine Razvezan jezik zapisana razlaga. Ime je objekt dobil po predhodni stavbi, ki je tu stala še pred Plečnikovo različico.

Zaradi likalniku podobne oblike so Ljubljančani tako poimenovali že enonadstropno hišo, ki je stala na istem mestu in je bila zaradi uničenja v potresu leta 1895  podrta.

Poudarjen konec niza hiš

Naročnik poznejšega Peglezna je bil inženir iz ljubljanskega gradbenega podjetja Matko Prelovšek, ki je njegovo zasnovo zaupal Jožetu Plečniku. Zgradili so ga med letoma 1932 in 1934, zanj pa je arhitekt naredil več načrtov. Med gradnjo je stolpičasti stavbi dodal še sušilnico in se namesto za betonski steber v predprostoru odločil za jambor za zastave.

Plečnik je objekt naredil kot poudarjen konec niza starejših hiš ob Poljanski. Obliko določa prostor, ozka in podolgovata parcela med ulicama, ki se stikata v trikotnem vogalu. Nadstropja stave so oblikovana kot različni arhitekturni skopi, v pritličju so lokali, nad njimi pa stanovanja z zastekljenim ateljejem.  

Peglezen je od leta 2009 zaščiten kot kulturni spomenik državnega pomena.

Jambor pred Pegleznom, ki je del celostne zasnove, je pomaknjen iz osi objekta, tako da ga je z očišča pred južnim vhodom v stolnico mogoče povezati z obeliksom Robbovega vodnjaka. Iz treh kosov sestavljeni jambor je bil ob svojem nastanku postavljen kot simbol države SHS.  | Foto: Jambor pred Pegleznom, ki je del celostne zasnove, je pomaknjen iz osi objekta, tako da ga je z očišča pred južnim vhodom v stolnico mogoče povezati z obeliksom Robbovega vodnjaka. Iz treh kosov sestavljeni jambor je bil ob svojem nastanku postavljen kot simbol države SHS.

 

Na drugi strani ulice je nastal Novi Peglezen

A v Ljubljani to ni edini arhitekturni Peglezen. Leta 1988 so končali gradnjo poslovno-stanovanjske hiše na Poljanski cesti, pod katero se podpisuje arhitekt Janez Koželj, danes tudi ljubljanski podžupan.

Zaradi njenega čelnega dela, stisnjenega na skoraj enak način med ulici in prehod kot pri Plečnikovi stavbi na drugi strani, se je objekta kmalu prijelo poimenovanje Novi Peglezen.

Zaradi čelnega dela, stisnjenega na skoraj enak način med ulici in prehod kot pri Plečnikovem objektu, se je stavbe na Poljanski ulici prijelo poimenovanje Novi Peglezen. | Foto: Zaradi čelnega dela, stisnjenega na skoraj enak način med ulici in prehod kot pri Plečnikovem objektu, se je stavbe na Poljanski ulici prijelo poimenovanje Novi Peglezen.

 

Ne spreglejte