Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
19. 1. 2016,
14.10

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Torek, 19. 1. 2016, 14.10

7 let, 12 mesecev

Ljubljana v stripovskih oblakih

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zgodba o Robbovem vodnjaku, ki po legendi iskrenim ljudem izpolnjuje želje, in pripoved o Prešernovem spomeniku sta le dva izmed stripov, ki so svoje mesto našli v almanahu Ljubljana v oblačkih.

Kratke stripovske zgodbe ljubljanskih srednješolcev, zbrane in natisnjene v almanahu z naslovom Ljubljana v oblačkih, so letos pri LUD Literatura izšle že drugič.

Tudi tokratne so nastajale na stripovski delavnici, ki je potekala pod mentorstvom striparja Cirila Horjaka. Ta je dijakinje usmerjal pri risbi, pri nastajanju zgodbe jih je vodil pisatelj in urednik Andrej Blatnik, v vlogi oblikovalca in somentorja pa je nastopal Dejan Kotnik.

Dijakinje so mesto popisale v stripu Kot pove že naslov almanaha, so tematska izhodišča za nastajanje stripov Ljubljana in njene (kulturne) znamenitosti. Lani so v njem svoje mesto našli Metelkova, Trubarjeva ulica, Tromostovje in drugi prepoznavni deli mesta.

Letos pa je v njem strip o urbani legendi o Robbovem vodnjaku, ki pravi, da če si iskrenega srca, vodnjak oživi in ti izpolni želje. Drugi je posvečen Prešernovemu spomeniku, tretji Zmajskemu mostu, sledijo še zgodba iz Lutkovnega gledališča, ljubezenska pripoved z Ljubljanskega gradu in dve o Trnovem.

Pod stripe so se podpisale dijakinje Anna Sangawa Hmeljak, Ela Bogataj Stopar, Emilija Meserko, Natalija Premk Jenič, Nina Tome Škarja, Tina Dernovšek, Lana Janežič, med avtorji je tudi Dejan Kotnik, ki je prispeval strip o Trnovskem pristanu. Violeta Bilek pa je mestne kraje, na katere se stripi nanašajo, pospremila s čisto praktičnimi nasveti za gibalno ovirane.

Pod ilustracijo na naslovnici se je podpisala dijakinja iz gimnazije Ledina Lana Janežič.

Strip kot turistični vodnik Natisnjen almanah pa ni sam sebi namen, poudarjata Ciril Horjak in urednik Igor Krasnik, kar dokazuje tudi naslednji korak po izdaji. In to je prevod v angleščino, ki je na voljo v ljubljanskem Turističnem informacijskem centru. Almanah je torej mogoče razumeti tudi kot neke vrste neformalni turistični vodič, ki tako domačine kot tujce (morda) spodbudi k odkrivanju manj in bolj znanih zgodb o Ljubljani.

Ali kot pravi Horjak: "Ljubljana ima zanimive zgodbe. Najbolj zanimive pa bodo še nastale."

Mladostniške vizualne zgodbe za vesoljne občestvo Nekatere so že. In to prav na stripovski delavnici, ki je, kot poudarja Horjak, zasnovana s ciljem, da sodelujoči v dobrih dveh mesecih ustvarijo berljive in bolj ali manj dovršene stripe, ki jih je mogoče ponuditi trgu in jih dati v branje vesoljnemu občestvu.

To pa je za mlade, pubertetnice in pubertetnike, v obdobju, "ko se jim dogaja marsikaj, dokaj zavezujoče. Zaljubljajo in odljubljajo se, sprejo se starši, se z njimi pobotajo … Ni mala stvar, da se ob vsem tem in še vseh drugih obveznostih, ki jih imajo veliko in je zato stres zanje še povečan, z udeležbo na delavnici tako zavežejo," pravi Horjak. A se, Anna Sangawa Hmeljak in Ela Bogataj Stopar že celo drugo leto, saj sta bili del tega projekta tudi lani.

Horjak pa je delil še zgodbo o tretji lanski udeleženki stripovske delavnice Meti Cunder. Strip, ki je nastal na delavnici, je uvrstila tudi v mapo za sprejemne izpite za študij oblikovanja čevljev v Londonu. "Sprejeli so jo in zdaj živi svoje sanje," pozitivne izkušnje za ustvarjalni zamah mladim z delavnic še poda risar stripov in ilustrator Horjak.

Ne spreglejte