Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 8. 2023,
10.20

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

Natisni članek

Kongresni trg kino Slovenija Ljubljana

Ponedeljek, 21. 8. 2023, 10.20

8 mesecev, 2 tedna

Letni kino na Kongresnem trgu bo ponudil štiri filmske klasike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47
Letni kino na Kongresnem trgu | Projekcije, katerih ogled je brezplačen, se bodo ob vsakem vremenu začenjale ob 21. uri. | Foto Daniel Novakovič/STA

Projekcije, katerih ogled je brezplačen, se bodo ob vsakem vremenu začenjale ob 21. uri.

Foto: Daniel Novakovič/STA

Na Kongresnem trgu bodo nocoj odprli letni kino, ki bo do četrtka vabil na ogled štirih filmskih klasik. Sredin večer bo posvečen praznovanju treh obletnic, ki so povezane z organizatorjem, ljubljanskim Kinodvorom – stoletnico kina na Kolodvorski, dvajsetletnico art kina in petnajstletnico mestnega kina.

Letni kino na Kongresnem trgu bo odprl film Gospod Hulot na počitnicah v režiji Jacquesa Tatija, v katerem prisrčno nerodni in vedno vljudni gospod Hulot nehote moti mir dopustnikov v obmorskem letovišču. Komedija letos praznuje 70 let, projekcijo pa so pripravili s pomočjo Francoskega inštituta v Sloveniji.

V sredo film ene največjih ikon velikega platna

Na torkov večer bodo zavrteli Ptiče Alfreda Hitchcocka ob 60-letnici filma, v katerem se ptice obrnejo proti človeku. V Kinodvoru so ga označili za veliko klasiko mojstra suspenza, režiser pa je zanj ocenil, da bi lahko bil najbolj grozljiv film, kar jih je kdaj posnel. Z njim je odprl filmski festival v Cannesu.

Za sredino praznovanje stoletnice kina na Kolodvorski so pripravili film Parižanka Charlesa Chaplina. Film ene največjih ikon velikega platna je v kinematografe prišel istega leta, kot so prvič prižgali projektor Ljubljanskega dvora. V letnem kinu bodo predvajali digitalno restavrirano različico z novo glasbo, prirejeno po Chaplinovi lastni partituri, ki je svetovno premiero doživela na zadnjem Berlinalu.

Projekcije na Kongresnem trgu bo sklenil protivojni film Srečen božič, gospod Lawrence japonskega režiserja Nagise Oshime. V njem je nastopil David Bowie, svojo prvo redno vlogo pa je odigral tudi stand-up komik, TV-zvezdnik in režiser Takeshi Kitano. Kot so sporočili iz Kinodvora, se bodo s projekcijo ob 40. obletnici filma poklonili tudi enemu največjih filmskih skladateljev Ryuichiju Sakamotu.

Projekcije, katerih ogled je brezplačen, se bodo ob vsakem vremenu začenjale ob 21. uri. Na ogled bodo v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi, filma Gospod Hulot na počitnicah in Srečen božič, gospod Lawrence bosta opremljena tudi z angleškimi podnapisi.

Preberite tudi:

S ketne
Trendi Pasji kartel z umazanimi ritmi
Maestro
Trendi Zvezdnikov umetni nos razburja: je res stereotipno "judovski"?
Varuhi formule
Trendi Nagrada za film o "srbskem Černobilu", pri njem sodelovali tudi Slovenci
Ne spreglejte