Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 2. 2016,
13.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Miha Mazzini

Četrtek, 11. 2. 2016, 13.08

6 let, 6 mesecev

Kvaterniku spodletela privatizacija SAZOR-ja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na današnji izredni skupščini SAZOR-ja so zavrnili vse predloge Roka Kvaternika. Organizacija ne bo dobila poslovnega direktorja, pogajanja za nadomestila se nadaljujejo.

Na današnji izredni skupščini Slovenske avtorske in založniške organizacije za pravice reproduciranja (SAZOR) so prisotni in prisotne zavrnili vse predloge Roka Kvaternika.

Na dnevnem redu je bilo glasovanje o sprejemu finančnega načrta, ki predvideva znižanje stroškov za plače poslovodstva (20 tisoč evrov na leto), v katerem sta Miha Mazzini kot predstavnik avtorjev in Rudi Zaman kot predstavnik založnikov, ter uvedbo poslovnega direktorja, ki bi na leto prejel 24 tisoč evrov.

Uvedba mesta poslovnega direktorja je sicer v nasprotju s statutom organizacije, po pisanju Mazzinija pa bi lahko pomenila založniški prevzem organizacije.

Kvaternik ni bil izvoljen za predsednika današnje skupščine

Današnje skupščine se je udeležilo okoli 40 ljudi, prek pooblastil pa je glasovalo okoli 60 ljudi. Skupščina je bila zaprta za javnost.

Da predlogom Roka Kvaternika slabo kaže, je bilo jasno že pred začetkom skupščine, ko so nekateri izrazili pomisleke glede Kvaternikove kandidature za predsednika skupščine. Izvolitev naj bi bila nehigienična, saj Kvaternik sploh ni član SAZOR-ja. Zbrani ga tako niso izvolili za predsednika skupščine, nato pa so zavrnili še vse njegove nadaljnje sklepe in predloge. Kvaternik po skupščini ni dajal izjav.

Pregl: Vesel sem, da smo dosegli visoko stopnjo soglasja Pisatelj in predsednik nadzornega sveta SAZOR Slavko Pregl je po končani skupščini dejal, da so dosegli visoko stopnjo soglasja med člani in da je ta dala neko realno podlago za nadaljnje delo. "Veliko stvari je treba spremeniti in jih postopno tudi bomo, a znotraj pravnih okvirov, ki jih imamo. Mimo tega se namreč ne da delati. Predlogi založbe Rokus Klett in Roka Kvaternika so bili nekonsistentni, neracionalni ter tu in tam nesmiselni. Delo organizacije bo zdaj nemoteno teklo naprej."

Katera nadomestila razdeljuje SAZOR? Slovenska avtorska in založniška organizacija za pravice reproduciranja (SAZOR) je organizacija, ki kolektivno upravlja avtorske pravice in pobira nadomestila od fotokopiranja avtorskih del. Denar od nadomestil se po trenutni ureditvi razdeli enakomerno, polovica avtorjem in avtoricam ter polovica založbam.

Nadomestila za zdaj plačujejo le fotokopirnice, ki letno SAZOR-ju plačajo za okoli 150 tisoč evrov nadomestil, organizacija pa se z ministrstvom za šolstvo trenutno pogaja o tem, da bi nadomestila začeli plačevali tudi vrtci, osnovne in srednje šole, kar bi morale že zadnje desetletje. S tega naslova bi organizacija letno dobila še dodatnih 450 tisoč evrov (srednje šole bi plačale 2 evra na leto na dijaka, vrtci 0,5 evra na varovanca na leto, z osnovnimi šolami pa se še pogajajo, za zdaj so se izpogajali za 1,5 evra na učenca na leto).

Prvo leto bi po grobih izračunih vsak od približno 450 upravičenih avtorjev in avtoric do prejemanja nadomestila prejel 450 evrov na leto, nato pa bi se z vzorčenjem določila natančnejša razmerja pri razdeljevanju denarja.

Mazzini proti Kvaterniku Znotraj SAZOR-ja založnike zastopa Rudi Zaman, avtorje pa Miha Mazzini. Prav ta je v svoji kolumni na siol.net opozoril na težnje založnikov, da bi prevzeli nadzor nad razdeljevanjem nadomestil za uporabo avtorskih pravic.

Rok Kvaternik, ki je regijski direktor nemške založniške družbe Klett, lastnice založbe Rokus Klett, je ministrstvu za gospodarstvo namreč poslal predlog, v katerem trdi, da se v šolah fotokopirajo predvsem učbeniki, te pa pri nas izdajajo štiri založbe. Kvaternik predlaga, da bi se te založbe o prejemanju nadomestila pogajale neposredno z ministrstvom, s čimer bi izključile sodelovanje SAZOR-ja pri razdeljevanju nadomestil. Ministrstvo je Kvaternikov predlog zavrnilo. Očitke na Mazzinijevo pisanje je Kvaternik objavil na siol.net.

Ne spreglejte