Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Ponedeljek,
16. 5. 2016,
14.40

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Rocc Peter Sotošek Štular Sanja Nešković Peršin SNG Drama Ljubljana

Ponedeljek, 16. 5. 2016, 14.40

8 mesecev, 2 tedna

Kljub finančnim rezom program SNG Opera in balet ostaja razkošen

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Kljub finančnim rezom program Opere in baleta ostaja razkošen

V SNG Opera in balet Ljubljana so danes razgrnili program za prihajajočo sezono, ki je, kot pravijo, kljub rezom pri financiranju še vedno razkošen.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal direktor SNG Opera in balet, Peter Sotošek Štular, so se tudi letos sredstva, ki jih javni zavod dobi od države, znižala. Ker bo letos potekalo tudi usklajevanje plač v javnem sektorju, bo učinek nižanja podvojen. SNG Opera in balet bo letos namreč kar 86 odstotkov svojih sredstev namenilo plačam zaposlenih, zato Sotošek Štular opozarja, da ob takšnih rezih javni zavodi kmalu ne bodo mogli več poslovati.

Ravnatelj SNG Opere in baleta Peter Sotošek Štular opozarja na vedno težjo finančno situacijo v javnih kulturnih zavodih.  | Foto: Ravnatelj SNG Opere in baleta Peter Sotošek Štular opozarja na vedno težjo finančno situacijo v javnih kulturnih zavodih.

Kljub rezom so danes zagotovili, da prihajajoči program ostaja razkošen in kakovosten. Kot je poudarila umetniška vodja baleta Sanja Nešković Peršin, bodo novo baletno sezono začeli s predstavo iz železnega baletnega repertoarja Romeo in Julija. V tej bodo prek koreografije Yourija Vamosa, ki izrazito poudarja karakterizacijo likov, dali priložnost predvsem novi generaciji baletnih plesalk in plesalcev.

Umetniška vodja baleta Sanja Nešković Peršin je izpostavila novo uprizoritev Romea in Julije ter hommage Tomažu Pandurju.  | Foto: Umetniška vodja baleta Sanja Nešković Peršin je izpostavila novo uprizoritev Romea in Julije ter hommage Tomažu Pandurju.

V novi sezoni so načrtovali tudi balet v režiji Tomaža Pandurja z naslovom Melanholija, a bodo zaradi njegove nenadne smrti aprila uprizorili Simfonijo otožnih pesmi z glasbo Henryka Mikolaja Goreckega. Predstava bo posvetilo Pandurju. Junija bo na sporedu otroški balet Peter in volk Sergeja Prokofjeva, ki ga bo režiral Ivan Peternelj.

Umetniški vodja opere Rocc je za začetek sezone napovedal avtorski projekt Karmine Šilec.  | Foto: Umetniški vodja opere Rocc je za začetek sezone napovedal avtorski projekt Karmine Šilec.

Umetniški vodja opere Rocc je za začetek operne sezone napovedal Evergreen, avtorski projekt Karmine Šilec, s katerim želijo še naprej razvijati linijo sodobnega glasbenega izražanja. Januarja bodo železni repertoar razširili s Puccinijevo Madame Butterfly, ki jo bo režiral Vinko Möderndorfer, marca pa bodo na oder postavili Pepelko v tradicionalni postavitvi Jeroma Savaryja.

Januarja bo na sporedu premiera novega slovenskega komornega projekta Julka in Janez, za katerega je libreto napisala antropologinja Svetlana Slapšak.  | Foto: Januarja bo na sporedu premiera novega slovenskega komornega projekta Julka in Janez, za katerega je libreto napisala antropologinja Svetlana Slapšak.

Maja bo premiero doživela edina dokončana Beethovnova opera Fidelio, ki jo bo režiral Rocc, na prizorišču -3 pa bo januarja premiera novega slovenskega komornega projekta Julka in Janez, za katerega je libreto napisala antropologinja Svetlana Slapšak. Poleg opernega programa pripravljajo še tradicionalni koncert 8. februarja s Sabino Cvilak, Operni studio pa pripravlja Figarovo svatbo s prenovljeno zasedbo.

Ne spreglejte