Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
10. 2. 2016,
15.01

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Sreda, 10. 2. 2016, 15.01

7 let, 12 mesecev

Kaj se dogaja v nekdanjem stanovanju slovenskega pesnika? (foto in video)

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Stanovanje na Prulah, kjer je književnik Dane Zajc živel zadnja leta pred smrtjo leta 2005, so preuredili v pisateljski atelje, ki bo gostil tuje ustvarjalce in ustvarjalke.

Pesnik Dane Zajc je stanovanje na Prulah dobil v uporabo od Društva slovenskih pisateljev (DPS). Pred časom so se v društvu odločili, da stanovanje preuredijo v pisateljski atelje Daneta Zajca, s čimer je Ljubljana dobila novo umetniško rezidenco za tuje avtorje in avtorice ter prevajalce in prevajalke. Prulski atelje je nadomestil šišensko stanovanje, ki ga je društvo uporabljalo za rezidenco pred tem.

V Ljubljani bodo od enega tedna do meseca dni Letos bo v novem pisateljskem ateljeju bivalo 17 ustvarjalcev in ustvarjalk različnih generacij, največ jih prihaja iz Evrope. V Ljubljani bodo ostali od enega tedna do meseca dni.

Ustvarjalci bodo tu imeli krite stroške bivanja, na društvu pa si prizadevajo, da bi v prihodnje prek evropske mreže za literaturo in knjige Traduki lahko od trem do petim avtorjem omogočili tudi štipendijo.

Duh Daneta Zajca v stanovanju ostaja Atelje jeuUporabno in z nekaj kreativnimi posegi opremila Klavdija Zupan. Duh Daneta Zajca je v njem ohranjen z nekaterimi njegovimi predmeti.

Masivna omara in komoda sta književnikova kosa pohištva, ki sta ostala v ateljeju. Del stare zakonske postelje so spremenili v kuliso bralnega kotička, spomin na umetnika pa ohranjajo tudi nekatera dela, ki so mu jih poklonili prijatelji in kolegi. Posebno mesto imajo keramike Ifigenije Simonović, ki so bile ustvarjene prav zanj. Nekatere so opremljene tudi z njegovimi verzi.

Na stenah so prav tako ostale številne njegove slike, med njimi delo Zlate Kolarič in Hermana Pivka, pod zadnjega je Zajc zapisal nekaj verzov. Na steni v kuhinji s krožnika zre Zajčeva podoba in priča o njegovemu obisku Madrida leta 1977. V prihodnje bodo v stanovanje umestili še del Zajčevega književnega arhiva, saj tega v celoti ne bodo hranili v Narodni univerzitetni knjižnici, nam je še pojasnila koordinatorka za mednarodna sodelovanja pri DPS Agata Šimenc.

Knjige domačih avtorjev čakajo še na dela gostujočih književnikov Rezidentom je v ateljeju na voljo prevedena slovenska književnost. Dela slovenskih avtoric in avtorjev na knjižnih policah pa čakajo, da se jim postopoma pridružijo še dela gostujočih umetnikov in umetnic. Goste tudi na tak način vabijo, da pustijo svoj odtis.

V stanovanju so zdaj že knjige Draga Jančarja, Suzane Tratnik, Gorana Vojnovića in Aleša Štegra. Prav zadnji je v svoji Knjigi teles objavil pesem o zadnjem srečanju med pesnikoma v kuhinji tega stanovanja na Prulah. Šteger je prostor opisal: "Pred oknom socialističnega bloka krošnja kostanja, svetloba dneva, ki gre h koncu. Skromen interier, miza za enega, za dva."

Nove pesmi in osrednji del romana britanskega pisatelja V ateljeju trenutno biva britanski pesnik in pisatelj Patrick McGuinness. Tu bo ostal dva ali tri tedne, v tem času pa načrtuje pisanje osrednjega dela svojega najnovejšega romana. V Ljubljani nastajajo tudi njegove nove pesmi.

Januarja je v prulskem stanovanju že ustvarjal hrvaški avtor Dražen Katunarić. V rezidenci bosta poleg gostujočih ustvarjalcev ateljeja nastanjena tudi gosta letošnjega mednarodnega festivala Vilenica ter gosta iz Latvije in Walesa, ki v okviru projekta Literary Europe Live (LEUL) prihajata na Slovenske dneve knjige.

Ne spreglejte