Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sobota,
7. 1. 2017,
3.35

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

1

Natisni članek

Plečnikova zapornica Plečnikova hiša Ljubljana arhitektura Jože Plečnik Plečnikova Ljubljana Plečnikovo leto

Sobota, 7. 1. 2017, 3.35

5 let, 3 mesece

Začenja se Plečnikovo leto

Jože Plečnik: arhitekt, ki je zaznamoval Dunaj, Prago in predvsem Ljubljano

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

1

Foto: Matej Leskovšek

Z današnjim dnem, 60. obletnico smrti Jožeta Plečnika, se začenja jubilejno leto arhitekta, ki je s svojim delom zaznamoval Ljubljano, pa tudi Prago in Dunaj. 23. januarja bo minilo 145 let od njegovega rojstva. V Plečnikovi hiši v arhitektovo leto z dogodki vstopajo že danes.

V Plečnikovi hiši bodo v arhitektovo leto vstopili že danes, ko bodo brezplačno odprli vrata muzeja, nekdanjega ustvarjalčevega domovanja, delovnih in študijskih prostorov. Ob tem bodo predvajali tudi film Odtisi/Impressions, v katerem se mojstra spominja najstarejši še živeči Plečnikov učenec, zdaj 95-letni Tone Mlakar.


Preberite še:
-> Lovska koča, ki jo je za kralja Aleksandra zgradil Jože Plečnik
-> Stavba na ljubljanskem barju, ki je ne pozabiš


Vstopni prostor v Plečnikovo hišo v Trnovem, današnji arhitektov muzej. | Foto: Matej Leskovšek Vstopni prostor v Plečnikovo hišo v Trnovem, današnji arhitektov muzej. Foto: Matej Leskovšek

Muzej ponuja vpogled v ustvarjalčev način življenja, njegova dojemanja domovanja in doživljanja bivanja, uresničene sanje o stolpu ter razmišljanja o arhitekturi. Z odprtimi vrati začenjajo sklop dogodkov, ki se bodo odvila v prihodnjih mesecih. V Plečnikovi hiši – ta je bila njegov laboratorij, s posteljo, ki naj ne bo prevelika in udobna, da ga ne odvrača od dela, kar je ena od pripovedih iz arhitektovega življenja in o njegovi strasti, nuji in etiki dela – tako napovedujejo več razstav.

Štiri občasne razstave v Plečnikovi hiši v Plečnikovem letu

 | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Plečnik na Brionih

V petek, 20. januarja, bodo odprli razstavo Plečnik na Brionih, ki bo na ogled do 2. aprila 2017.

Razstava bo posvečena zadnjemu v celoti dokončanemu arhitektovem projektu, gradnji vrtnega paviljona na Brionih leta 1956. Pri pripravi postavitve v Plečnikovi hiši sodelujejo z Rokopisnim oddelkom Narodne in univerzitetne knjižnice, ki hrani donacijo Lojzeta Gostiše. Ta namreč razkriva do zdaj javnosti neznane izvirne načrte paviljona in fotografije Plečnikovih obiskov Brionov. Med fotografijami so tudi zadnji arhitektovi portreti, posneti jeseni 1956. Gradivo spremlja osebno pričevanje Gostiše o okoliščinah izvedbe projekta, ki predstavlja simbolični Plečnikov testament.

Plečnikovi Hradčani

Med 14. aprilom in 25. junijem bo na ogled razstava, ki bo osvetlila Plečnikovo snovanje preureditve in opreme zasebnih predsedniških prostorov praškega gradu. Pozornost bo namenila tudi osebni vezi Plečnika s češkim predsednikom Masarykom in njegovo hčerko Alice. Na razstavi bodo predstavljeni načrti in fotografije originalno zasnovanih prostorov iz 30. let 20. stoletja ter replike stolov. Gre za pomembno temo v Plečnikovem opusu, ki tudi dandanes povezuje Prago in Ljubljano.

Jože

Sledila bo razstava Jože, ki bo na ogled med 7. julijem in 1. oktobrom. Na njej bodo v sodelovanju galerijsko-projektnega prostora DobraVaga in Plečnikove hiše skozi svojo aktualno likovno produkcijo mladi avtorji in avtorice predstavili svoj pogled in doživljanje arhitekta.

Vsak od izbranih ustvarjalcev se bo v prostorih Plečnikove hiše predstavil z grafiko, narejeno po navdihu iz del in življenja arhitekta Jožeta Plečnika. Sodelovali bodo: Mina Fina, Leon Zuodar, Miha Perne, Helena Tahir, Matija Medved, kolektiv Riso Paradiso, Adrijan Praznik & Ivana Bajec, Eva Juričan in Nez Pez, razstavo pa bo kurirala Lara Mejač.

Plečnikovi izvirni načrti in arhivske fotografije

Med 14. oktobrom in 3. januarjem bo na ogled postavitev Plečnikovi izvirni načrti in arhivske fotografije projektov, povezanih z vodo. Med temi bodo vodnjaki, spomeniki in obeležja, od katerih večina ni bila uresničena. Posebna pozornost pa bo posvečena uresničenim projektom v Ljubljani in drugod po Sloveniji.

Arhitekt, ki je zaznamoval Ljubljano

Eden najpomembnejših slovenskih arhitektov Jože Plečnik je v prejšnjem stoletju zaznamoval tri prestolnice: Dunaj, Prago in predvsem domačo Ljubljano. Tu je ustvarjal od leta 1921 in do smrti, v njej pa v veliki meri uresničil svojo vizijo o preoblikovanju mesta v prestolnico po vzoru antičnih mest.   

V Plečnikovem letu bodo potekali vodeni ogledi po Plečnikovi Ljubljani.

Trije utrinki iz arhitektove Ljubljane

Čevljarski most: Novo povezovalno linijo iz leta 1931 je arhitekt najprej želel narediti tako, da bi bila podobna Trnovskemu mostu s piramidami, tudi z motivom pergole ga je želel ozeleniti, vendar se to ni zgodilo.

 | Foto:

Plečnikova hiša: Kako si je Plečnik zgradil stolp, o katerem je sanjaril desetletja

 | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Plečnikova zapornica: Iz tehnološkega elementa uravnavanja vodne gladine je arhitekt naredil monumentalno arhitekturo.

 | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Razstave o Plečniku drugod po Ljubljani

Razstave in dogodki, posvečeni Plečniku, bodo potekali tudi drugod, med njimi bo na primer v galeriji na prostem na Krakovskem nasipu od 23. januarja do 28. februarja na ogled razstava Plečnikova Slovenija.

V Galeriji Jakopič bo od 28. marca do 4. junija retrospektivna razstava Damjana Galeta, arhitekta, ki je fotografiral, in fotografa, ki je postavljal arhitekturo v središče svojih interesov, med drugim tudi Plečnikovo arhitekturo.

Od 15. junija do 5. septembra bo Plečniku posvečena razstava na prostem, v Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju, ki ga je uredil arhitekt sam.

Na Ljubljanskem gradu bo od 25. maja do 1. oktobra na ogled razstava Plečnik nad mestom, na kateri bosta predstavljena oba večja Plečnikova načrta za prenovo Ljubljanskega gradu. V času razstave bo v drevoredu proti Šancam postavljena razstava Plečnikovih načrtov za obnovo Šanc in arhivskih fotografij, ki so bile posnete v času obnove.

Postavitve bodo spremljala tudi predavanja, okrogle mize in drugo.

 

Ne spreglejte