Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Ponedeljek,
14. 11. 2016,
16.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

knjige Frankfurt po Frankfurtu ekologija Ljubljana Zelena prestolnica Evrope

Ponedeljek, 14. 11. 2016, 16.13

6 let, 6 mesecev

30. prodajna razstava knjig Frankfurt po Frankfurtu

Izbor najnovejših tujih knjig na temo ekologije, pa tudi zgodovine, prava, politike ...

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Foto: Bobo

Že 30. leto zapored pri nas poteka prodajna razstava najnovejših in tehtnih izdaj tujih knjig. Letos je zaradi zahtev časa in tudi zato, ker Ljubljana nosi naziv zelene prestolnice, poudarek na ekologiji.

Zaradi letošnjega tematskega poudarka jubilejne knjižne prodajne razstave Frankfurt po Frankfurtu s podnaslovom Berem zeleno je na njenem današnjem odprtju prisotne nagovorila klimatologinja Lučka Bogataj Kajfež.

Zelena barva, ki jo povezujemo z naravo, je danes priljubljena tudi v politiki, čeprav predvsem v tujini, pri nas niti še ne. Povezana pa ni le z naravo, temveč tudi z odnosi v družbi, družbeno vlogo ženske, pacifizmom in trajnostnimi nalogi, je mogoče povzeti nagovor Lučke Bogataj Kajfež. Dogodek, ki bo vse do 19. novembra potekal v knjigarni Konzorcij in ljubljanski Točki.Zate. pred Mestno hišo, v ospredje postavlja knjige. Še posebej tiste, ki tematizirajo in posredujejo znanje o varovanju okolja, naravi v urbanih okoljih, trajnostnih načelih in drugih tematikah, povezanih z ekologijo.

Klimatologinja Lučka Bogataj Kajfež je na današnjem odprtju prodajne razstave knjig Frankfurt po Frankfurtu, ki je ob svojem jubileju posvečena zelenim temam, poudarila, da lahko ravno znanje rešuje pereče probleme. Znanje po njenih besedah trezni, to pa je v knjigah. | Foto: Bobo Klimatologinja Lučka Bogataj Kajfež je na današnjem odprtju prodajne razstave knjig Frankfurt po Frankfurtu, ki je ob svojem jubileju posvečena zelenim temam, poudarila, da lahko ravno znanje rešuje pereče probleme. Znanje po njenih besedah trezni, to pa je v knjigah. Foto: Bobo

Ekologija, beseda zadnjih nekaj desetletij

Kot je ob odprtju poudarila klimatologinja, je beseda ekologija stvar zadnjih nekaj desetletij, natančneje časa po letu 1970. Pred tem obdobjem namreč "okoljski problemi niso bili tako izraziti, ti so stvar današnjega časa in rešiti jih mora ta generacija".

Med glavnimi težavami so naraščajoča poraba naravnih virov, kot so fosilna goriva, voda in drugo, opozarja Lučka Bogataj Kajfež. Človeški gospodarski in materialni apetiti namreč prehitevajo omejene zmožnosti planeta, zaradi česar bi se v prihodnje lahko pojavljala nesoglasja. Prav tako je 60 odstotkov ekosistemov resno načetih in zaradi človeških posegov propadajo.

Jubilejna prodajna razstava najnovejših tujih knjig z naslovom Frankfurt po Frankfurtu letos poteka s poudarkom na ekologiji. V ljubljanski Točki.Zate. pred Mestno hišo je predstavljen izbor dvanajstih, ki jih v branje priporoča občina. | Foto: Bobo Jubilejna prodajna razstava najnovejših tujih knjig z naslovom Frankfurt po Frankfurtu letos poteka s poudarkom na ekologiji. V ljubljanski Točki.Zate. pred Mestno hišo je predstavljen izbor dvanajstih, ki jih v branje priporoča občina. Foto: Bobo

Odnos do okolja je plod družbenih razmerij

Okoljske težave, kot je še podčrtala klimatologinja, so družbene in temeljijo na neenakosti. 20 odstotkov ljudi upravlja 80 odstotkov planeta, pravi strokovnjakinja, kar pomeni, da revni tega vprašanja ne morejo rešiti, bogati pa ga ne želijo.

Sama rešitve vidi v inovativnem dialogu, predvsem pa v temeljiti preobrazbi institucij, od političnih do akademskih, kot tudi družbe in kulture na dolgi rok. Začeti pa je treba pri posamezniku in tako inovaciji našega življenjskega sloga, saj z današnjo porabo energije in poseganja po materialnih dobrinah v večini nismo v skladu s trajnostnim razvojem. Marsikdo tako ne pozna okoljskih posledic svojih navad in želja. 

Pereče probleme je mogoče resnično ozavestiti in se z njimi tudi spoprijemati, prav na podlagi znanja, posredovanega s kredibilno knjižno produkcijo, poudarja raziskovalka. "Znanje nas trezni, to pa je v knjigah," so njene besede, s katerimi spodbuja k branju, premišljevanju in nato tudi k ukrepanju.

Do sobote, 19. novembra, je knjigarna Konzorcij v duhu aktualne, kredibilne in tuje knjižne produkcije. | Foto: Bobo Do sobote, 19. novembra, je knjigarna Konzorcij v duhu aktualne, kredibilne in tuje knjižne produkcije. Foto: Bobo

Zeleno branje

Letošnji Frankfurt po Frankfurtu tako ponuja približno sedem tisoč naslovov najboljših tujih knjig preteklega leta, založnikov iz več kot desetih držav. Največ med temi pa jih je na voljo s področja zelenih tem.

Za razstavo so izbrana tudi dela iz družboslovja, od filozofije, prava, religije, antropologije, arheologije, sociologije do politike, psihologije, socialnega dela in drugega.

Med približno sedem tisoč novimi naslovi je mogoče listati med razmisleki in vednostjo s področja ekologije, družboslovja, teorije umetnosti, pa tudi književnosti. | Foto: Bobo Med približno sedem tisoč novimi naslovi je mogoče listati med razmisleki in vednostjo s področja ekologije, družboslovja, teorije umetnosti, pa tudi književnosti. Foto: Bobo Od antropologije do leposlovja

S področja leposlovja v tujih jezikih in jezikoslovja predstavljajo dobitnike in finaliste najpomembnejših literarnih nagrad ter večino odmevnih novosti v angleškem, španskem, nemškem in ruskem jeziku. Malo več kot tisoč pa je na voljo tudi knjig z različnih področij umetnosti, največ o arhitekturi in glasbi.

Prvič je v Konzorciju tudi prodajna razstava otroške in mladinske literature. Predstavljena so tudi dela slovenskih avtorjev, ki so izšla pri tujih založbah, med njimi na primer knjiga Slavoja Žižka, Sama Tomšiča, Barbare Kresal, Katarine Kresal in drugih.

 

 

Ne spreglejte