Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Petek,
15. 4. 2016,
15.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Leonardo da Vinci

Petek, 15. 4. 2016, 15.26

6 let, 6 mesecev

Italijanski režiser je sorodnik Leonarda da Vincija

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Italijanska raziskovalca sta odkrila še živeče sorodnike in sorodnice renesančnega genija Leonarda da Vincija. Med njimi je tudi italijanski režiser in politik Franco Zeffirelli.

Med živečimi Leonardovimi sorodniki je tudi italijanski režiser Franco Zeffirelli. | Foto: Reuters Med živečimi Leonardovimi sorodniki je tudi italijanski režiser Franco Zeffirelli. Foto: Reuters

Zgodovinarja Alessandro Vezzosi in Agnese Sabato sta odkrila še živeče sorodnike in sorodnice Leonarda da Vincija, slikarja, izumitelja in matematika, ki je živel v 15. stoletju. Raziskovati sta začela že leta 1973, do zdaj pa sta odkrila okoli 35 posrednih potomk in potomcev, poroča Guardian.

Ker so bili Leonardovi posmrtni ostanki izgubljeni med verskimi vojnami v 16. stoletju, iskanje njegovih sorodnikov in sorodnic ne more potekati s pomočjo DNK-analiz, temveč sta se Vezzosi in Sabato morala lotiti študija cerkvenih, občinskih in nepremičninskih dokumentov, s pomočjo katerih sta izrisala Leonardovo družinsko drevo. Dokumente sta dobila v Italiji, Španiji in Franciji.

Alessandro Vezzosi (na sliki) in Agnese Sabato sta sorodnike odkrila na podlagi dokumentov, saj DNK-analiza ni mogoča. Leoonardovo truplo je bilo izgubljeno v času verskih vojn.  | Foto: Reuters Alessandro Vezzosi (na sliki) in Agnese Sabato sta sorodnike odkrila na podlagi dokumentov, saj DNK-analiza ni mogoča. Leoonardovo truplo je bilo izgubljeno v času verskih vojn. Foto: Reuters

Leonardo otrok sicer ni imel, vsi sorodniki in sorodnice, ki sta jih izsledila, so tako potomci njegovih bratov in sester. Predhodni poskusi, da bi izrisali Leonardovo družinsko drevo, so bili oteženi, ker so manjkali ključni podatki o njegovih sorodnicah, medtem ko so bila življenja njegovih moških sorodnikov bolje dokumentirana.

Med živečimi sorodniki je med drugim Franco Zeffirelli, filmski režiser, ki je bil leta 1968 nominiran za oskarja za svoj film Romeo in Julia, leta 1983 pa za filmsko Traviato. Zeffirelli naj bi sicer svoje domnevne sorodstvene vezi z Leonardom že poznal.

Ne spreglejte