Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 8. 2013,
8.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Harry Potter

Četrtek, 1. 8. 2013, 8.50

8 let

Harry Potter v številkah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Te dni svoj rojstni dan praznujeta Harry Potter in njegova avtorica J. K. Rowling, mi pa smo pogledali nekaj številk, ki so povezane s to knjižno uspešnico.

J. K. Rowling in Harry Potter sicer svoj rojstni dan praznujeta 31. julija in medtem ko je ena najuspešnejših pisateljic na svetu J. K. Rowling dopolnila 48 let, bi bil Harry Potter, če bi obstajal tudi v našem svetu, danes star 33 let.

Knjige o mladem čarovniku so J. K. Rowling prinesle celo premoženje, ki naj bi bilo danes vredno okoli milijarde dolarjev oziroma okoli 750 milijonov evrov, sama blagovna znamka Harry Potter pa naj bi bila vredna 15 milijard dolarjev oziroma 11,2 milijarde evrov, poroča Time.

Bogastvo pa ni prišlo čez noč. J. K. Rowling je za pisanje prve knjige, Harry Potter in kamen modrosti, porabila 6 let. 200 strani osnutka knjige je poslala na naslove 12 založnikov in samo eden od njih je izrazil interes za nakup, nobeden od založnikov pa ji ni dal konkretne ponudbe.

Londonska založba Bloomsbury ji je leto dni pozneje ponudila 1.800 evrov predujma za celotno knjigo, pa še to šele po tem, ko je osemletna hčerka njihovega direktorja prebrala osnutek in od svojega očeta zahtevala nadaljevanje.

Prvo knjigo so natisnili v 500 izvodih, kar 350 izvodov so poslali v knjižnice. Danes je vsaka izmed knjig prve izdaje vredna kar 30.000 evrov. Sedmo knjige iz serije, Harry Potter in svetinje smrti, je samo prvi dan prodaje v ZDA in Veliki Britaniji kupilo 11 milijonov ljudi. Skupno je bilo po vsem svetu natisnjenih že 450 milijonov izvodov knjig o Harryju Potterju, prevedene pa so bile v 73 jezikov.

Kaj pa filmi o slavljencu? Za osem filmov o Harryju Potterju so porabili 1,15 milijarde dolarjev oziroma 862 milijonov evrov, zaslužili pa 7,7 milijarde dolarjev oziroma 5,7 milijarde evrov. Pri filmih so sodelovali 1 producent, 2 scenarista, 5 urednikov, 4 skladatelji, 6 direktorjev fotografije in 4 režiserji.

Če bi vseh 8 filmov gledali drugega za drugim, bi za to porabili 19,6 ure, v tem času pa bi lahko videli 160 različnih parov očal, ki jih je med snemanje nosil Daniel Radcliffe. Večina očal je bila brez leč, da so se izognili nezaželenim odsevom. Očala iz prvega in zadnjega filma je Radcliffe obdržal. Med snemanjem je porabil nekoliko manj čarovnih paličic, in sicer nekje med 60 in 70.

Mladi igralci, ki so nastopili v filmih, so z eno samo vlogo zaslužili precej denarja, med njihovimi najbolj zanimivimi nakupi pa je verjetno tovornjak za prodajo sladoleda, ki si ga je kupil Rupert Grint.

Ne spreglejte