Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
28. 6. 2016,
12.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Torek, 28. 6. 2016, 12.44

6 let, 7 mesecev

Glave Ai Weiweia na Dunaju

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Na Dunaju bo med 13. julijem in 20. novembrom na ogled instalacija kitajskega umetnika in aktivista Ai Weiweia z naslovom Circle of Animals/Zodiac Heads.

Na vrtu dunajske baročne palače zgornjega Belvederja bo umetnik postavil 12 ogromnih bronastih živalskih glav. Vsaka izmed teh stoji na trimetrskem stebru in tehta okoli 500 kilogramov.

V tem projektu se Ai Weiwei kritično loteva zgodovine, kulture in politike svoje države, ki jih subtilno prepleta s svojo osebno perspektivo. Kitajski umetnik tako na novo interpretira dvanajst znamenj zodiaka, ki so krasila nekdanjo kraljevo rezidenco Yuanming Yuan v Pekingu.

Na odprtju instalacije na Dunaju, ki je bila na svetovni turneji na ogled postavljena že v Kanadi, Združenih državah Amerike in Veliki Britaniji, bo prisoten tudi Ai Weiwei. | Foto: Na odprtju instalacije na Dunaju, ki je bila na svetovni turneji na ogled postavljena že v Kanadi, Združenih državah Amerike in Veliki Britaniji, bo prisoten tudi Ai Weiwei.

Grenko ponižanje Kitajske

V 18. stoletju sta jih kot del fontane z vodno uro zasnovala dva evropska jezuita, ki sta služila na dvoru dinastije Čing. Leta 1860 so palačo in vrtove Yuanming Yuan uničile francoske in britanske čete, glave pa so bile zaplenjene. To dejanje uničenja in plenjenja je za Kitajsko pomenilo grenko ponižanje in zaznamovalo konec druge opijske vojne.

Z vojaško silo sta evropski sili Kitajsko prisilili, da je sprejela njun uvoz opija, ki je bil za Anglijo in Francijo ključnega pomena za pridobivanje denarnih virov za nakup čaja, porcelana in svile, zgodovinski kontekst popisujejo ob razstavi.

Vprašanje vojnega plena

S ponovno izdelavo odvzetih živalskih glav je tako umetnik podčrtal problematiko vojnega plenjenja in opustošenja, pri tem pa odprl zgodovinska in politična vprašanja. Ob pogledu na preteklost tako avtor kaže tudi sedanjost, pri tem pa se obrača še k svojemu dolgotrajnemu raziskovanju razmerja med kopijo in izvirnikom.

Na odprtju instalacije na Dunaju, ki je bila na svetovni turneji na ogled postavljena že v Kanadi, Združenih državah Amerike in Veliki Britaniji, bo prisoten tudi Ai Weiwei.

Ne spreglejte