Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 8. 2014,
13.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 8. 8. 2014, 13.47

8 let

Festival Sanje v duhu Srečka Kosovela in njegovega manifesta Mehanikom!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Festival Sanje bo tudi letos konec avgusta popestril dogajanje v Šmartnem v Brdih in v Medani.

Šmartno bo po besedah umetniške direktorice festivala Tjaše Koprivec družbenokritično naravnano, pa tudi romantično zaneseno, Medana pa bo tokrat eksplozivna in električna, saj so jo motivno pripeli na manifest Mehanikom! Srečka Kosovela.

Lutke v Šmartnem Dogajanje v Šmartnem bo 27. avgusta odprl pravljični sejem, ki mu bo sledilo gostovanje Lutkovnega gledališča Ljubljana z lutkovno miniaturko iz kovčka za najmlajše Turlututu.

V sklopu festivala bo predpremiero doživela lutkovna predstava za otroke in odrasle Mihe Arha Krpanova sol. Obojim bo namenjena tudi lutkovno-glasbena predstava Papir'n Muzika gledališča Papelito in Brencl bande z gosti, ki bodo poskrbeli še za koncertno "etnovanje", kot so ga poimenovali organizatorji.

Dogajanje se bo sklenilo z lutkovno satiro za odrasle Matije Solceta Pavliha revival. Dogajanje bo potekalo na osrednjem trgu, v primeru slabega vremena se bo preselilo v Hišo kulture.

Vrhunec Sanj bo večer s Svetlano Makarovič Vrhunec bodo Sanje v Medani doživele v soboto, 30. avgusta, s pesniško-glasbenim večerom Svetlane Makarovič z naslovom Lovec na ljudi, na katerem se ji bodo pridružili pevka in harfistka Zvezdana Novaković, igralka Mirjana Šajinović in pevka Aphra Tesla.

Sanje pod Krvavcem Na Gorenjskem bo med 24. in 29. avgustom potekal festival Sanje pod Krvavcem. Prizorišče bo Dvor Jezeršek blizu Brnika, kjer se bodo zvrstili otroška predstava, stand up komedija in koncerti.

Letošnja zasedba na festivalu Sanje bo tudi družbenokritično naravnana Sanje v Medani bodo pod Gradnikovo murvo potekale med 28. in 30. avgustom, v primeru slabega vremena se bo dogajanje preselilo na Grad Dobrovo. Festival se bo začel z opoldansko novinarsko konferenco s turško avtorico in borko za človekove pravice Oyo Baydar, prevajalko Erno Pačnik Felek, avstralskim književnikom in soprevajalcem poezije Mile Kačič in Srečka Kosovela v angleščino Davidom Brooksom ter indijskim mojstrom karnatskega petja Mahešem Vinajakramom na Gradu Dobrovo.

Poleg poezije bo tudi glasba Festival bo ponudil še literarne večere s pesnico Nežo Maurer, novinarjem Brankom Sobanom, pesnico in prevajalko Eriko Vouk, slovensko-bosanskim pesnikom Josipom Ostijem ter literarno kritičarko in pesnico Petro Koršič. Za glasbeni del bosta poleg Vinajakrama poskrbela še harmonikar Marko Hatlak ter škotska violinistka in pevka Kate Young.

V programskem festivalu bo zanimiv tudi električni pesniško-glasbeni performans Manifest Mehanikom!, v katerem bosta poleg Tjaše Koprivec sodelovala še Jure Capuder in Bor Zakonjšek.

Kosovelov manifest Mehanikom! v pisemski ovojnici Pri založbi Sanje so ob tej priložnosti poskrbeli tudi za nov natis Kosovelovega manifesta Mehanikom!, ki ga je vizualno nadgradila mlada oblikovalka Sava Kosmač. Ustvarjalka je Kosovelovo vsebino povezala s konstruktivističnim principom, zato je knjiga zelo izčiščena. S tem, ko jo je vstavila v pisemsko ovojnico, pa je želela doseči, da bi krožila med ljudmi.

Sanje se pridružujejo tudi projektu v podporo Edwardu Snowdnu Pod motom Novi človek prihaja! se bo v organizaciji festivala Sanje zvrstilo še nekaj dogodkov v Ljubljani. Na zadnji avgustovski dan bodo potekale Protestivalske igre, septembra bosta na vrsti literarni večer z Brooksom in Mumindan – praznovanje z mumini ob 100. obletnici rojstva mladinske pisateljice in ilustratorke Tove Jansson.

S protestnim branjem na različnih lokacijah po Ljubljani se bodo pri Sanjah pridružili mednarodnemu projektu v podporo Edwardu Snowdnu.

Napovedujejo še literarni večer z Miljenkom Jergovićem ob izidu njegovega romana Oče.

Ne spreglejte