Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 8. 2016,
16.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

3

Natisni članek

Sveto pismo

Sobota, 20. 8. 2016, 16.03

6 let, 6 mesecev

Darilo, ki ga ne moreš kupiti: Lucija je za brata novomašnika ročno prepisala Sveto pismo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

3

Sveto pismo | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Lucija Rožman je svojemu bratu Bernardu ob mašniškem posvečenju želela podariti nekaj, česar se ne da kupiti. Ročno je prepisala Sveto pismo, nastala je lično izdelana in skoraj devet kilogramov težka knjiga na 1690 straneh.

Lucija je prepisovati začela že 5. decembra 2014. "Sveto pismo je zame knjiga življenja, v kateri najdeš odgovore za vse življenjske situacije, kjer najdeš vsa navodila, pravila in predvsem, kjer najdeš srce oziroma samega sebe," pravi Lucija. "Nobene druge knjige ni, ki bi bila bolj temeljita, bolj sistematična, bolj modra in kjer bi našel samega sebe. Zato sem želela prepisati Sveto pismo, ker boljše knjige, ki bi ti povedala, kdo si, kaj si in kako iti skozi življenje, preprosto ni."

"Želela sem dati vsaj skromen prispevek k temu, da bo vedno vedel, da ga podpiram pri tej odločitvi in mu stojim ob strani," pravi Lucija. | Foto: Klemen Korenjak "Želela sem dati vsaj skromen prispevek k temu, da bo vedno vedel, da ga podpiram pri tej odločitvi in mu stojim ob strani," pravi Lucija. Foto: Klemen Korenjak

Pravi, da je ta dar skromen prispevek k temu, da bo brat vedno vedel, da ga podpira pri odločitvi za duhovniški poklic in mu stoji ob strani, "predvsem pa, da se bo zavedal, da ni sam, da je On, ki ga je poklical v to službo in poslanstvo z njim in se nima ničesar bati," je prepričana.

Bogato leto in pol

Prepisala je novi prevod Jeruzalemske izdaje Svetega pisma in za to potrebovala leto in pol. Vsako poglavje je začela z lepo inicialko. "To je bilo leto in pol najbolj polnega, vsebinsko bogatega življenja – zaspala in vstala sem z mislijo na Sveto pismo."

Kje bo darilo dobilo svoje mesto, še ne vedo. Lucija si želi predvsem, da bi Sveto pismo čim več brali in po njem tudi živeli. | Foto: Klemen Korenjak Kje bo darilo dobilo svoje mesto, še ne vedo. Lucija si želi predvsem, da bi Sveto pismo čim več brali in po njem tudi živeli. Foto: Klemen Korenjak

Brat Bernard za podvig ni vedel. Da je pri prepisovanju ne bi "zasačil", je na vrata svoje sobe napisala listek s prepovedjo vstopanja. "A ker me je večkrat povabil, da bi šla v hribe ali teč in nisem imela časa, je spraševal, kaj počnem v sobi. Pa sem mu odgovorila, da delam projekt. Seveda je bil njegov odgovor, da je to gotovo projekt 'sitna baba'," v smehu pripoveduje Lucija.

"Sprva, ko je darilo dobil, ni dojel, a ko je prišel do resnice, je bil močno ganjen, presunjen, kar je pokazal s solzami in cmokom v grlu, ko se mi je zahvalil. Zame je bilo to najlepše darilo, saj vem, kaj pomeni njegova solza in cmok v grlu," pravi novomašnikova mlajša sestra.

Sveto pismo je sestavljeno iz Stare in Nove zaveze. Stara predstavlja tudi sveto knjigo za pripadnike judovske vere in izhaja iz časa pred Kristusom. Pisana je večinoma v hebrejščini, deloma v aramejščini in grščini. Nova zaveza je napisana v grščini. Sveto pismo je prevedeno v več kot 2.400 jezikov in velja za najbolj brano knjigo vseh časov.

Sveto pismo | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Sveto pismo | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Sveto pismo | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Sveto pismo | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Več fotografij najdete v galeriji na začetku članka.

Ne spreglejte