Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 6. 2014,
10.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Primož Trubar

Nedelja, 8. 6. 2014, 10.37

7 let, 12 mesecev

Današnji dan je posvečen Primožu Trubarju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Danes praznujemo dan Primoža Trubarja. Državni zbor je državni praznik, ki pa ni dela prost dan, sprejel junija 2010.

Za spominski dan avtorja prve knjige v slovenskem jeziku in pobudnika oblikovanja zavesti o enotnosti slovenskega kulturnega, jezikovnega in političnega prostora je bil izbran domnevni datum njegovega rojstva v juniju 1508.

Pobudo za praznik je leta 2008 ob praznovanju 500. obletnice Trubarjevega rojstva dal tržaški pisatelj Boris Pahor. Posredoval jo je takratnemu predsedniku slovenskega centra PEN Tonetu Peršaku, ta pa dalje v DZ. Poslanska skupina SD je oblikovala predlog, ki ga sprejel DZ. Pred predsedniško palačo postrojena častna straža garde Slovenske vojske Kot so sporočili iz Urada predsednika RS, bodo danes pripravili dan odprtih vrat. Obiskovalci si bodo lahko ogledali poslopje predsedniške palače pod strokovnim vodstvom uslužbencev Protokola RS, in sicer ob 12. in 14. uri. Pred predsedniško palačo bo postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

V DZ so dan Primoža Trubarja počastili v četrtek, ko je odbor DZ za kulturo pripravil kulturno prireditev. Predsednica odbora Majda Potrata je poudarila, da Trubar vsem generacijam Slovencem odpira vsaj tri vprašanja - vprašanje identitete, pripadnosti in vizije. "Trubar je svoje zastavljene cilje dosegel in s tem presegel svoj čas," je dodala. V Velikih Laščah potekalo srečanje pisateljev Pod naslovom Trubarjev dan ali dom v jeziku je v soboto v Velikih Laščah potekala konvencija oziroma srečanje pisateljev, ki so ga pripravili v sklopu projekta Slovenska pisateljska pot. Na prireditvi so spregovorili tudi o Trubarjevi Cerkovni ordningi, katere drugi ohranjeni izvod so lani našli v nemškem Memmingenu.

Primož Trubar, rojen leta 1508 na Rašici, velja za eno osrednjih osebnosti slovenske kulturne in tudi siceršnje zgodovine. Kot duhovnik je služboval je na Slovenskem in v Nemčiji.

Kot zagovornik nauka Martina Lutra je širil protestantsko vero in po idejah reformatorjev, da naj bodo verske knjige v ljudskem jeziku, začel pisati slovenske knjige, med prvimi sta bila Katekizmom in Abecednik. Umrl je leta 1586.

Ne spreglejte