Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 8. 2015,
14.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Boris Pahor

Torek, 25. 8. 2015, 14.04

6 let, 6 mesecev

Boris Pahor: Zakaj Slovenci stisnemo rep med noge, ko bi se morali postaviti zase? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Danes svoj 102. rojstni dan praznuje velik slovenski intelektualec in kritični pisatelj Boris Pahor. "On je fenomen po svoji človečnosti in pisateljskem opusu," ga hvali Ivo Svetina.

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je Borisu Pahorju ob 102. rojstnem dnevu podelila častni naziv kulturni ambasador Republike Slovenije. Častni naziv je najvišje priznanje, ki ga je minister, pristojen za kulturo, podelil prvič v zgodovini samostojne Slovenije.

Oglejte si posnetek podelitve:

Zakaj stisnemo rep med noge? Boris Pahor je že malce utrujen po skoraj urnem monologu zaključil slovesnost v Mladinski knjigi z opominom, da se moramo postaviti zase: "Slovenci res ne znamo reševati problemov. Zakaj smo pred rešitvijo problema s Piranskim zalivom Hrvatom dovolili vstop v Evropsko unijo? Italijani so nam namreč zaradi fojb ovirali vstop v EU. Ob vseh priložnostih, ko bi se morali postaviti zase, stisnemo rep med noge."

Kako smo obubožali zaradi arbitražnega sporazuma? (video)

Kaj sta o Borisu Pahorju povedala Ivo Svetina in Boris Kobal? "Boris Pahor je sin 20. stoletja, ki ga kljub vsem strahotam ni zavrgel, zapustil. Bil je in ostaja njegov pričevalec," je o starosti slovenskih pisateljev in velikem intelektualcu dejal Ivo Svetina, predsednik Društva slovenskih pisateljev.

Nedoumljiva želja po življenju "Njegova življenjska sila, ki ga polni že stoletje, je tista, ki je pomagala oblikovati tudi njegovo pisateljsko delo. Ne le Nekropola, ki je postala tako rekoč svetovni 'bestseller', ampak tudi drugi romani pričajo o skorajda nedoumljivi želji po življenju, hkrati pa prikazujejo vse tiste temne sile preteklega (in žal tudi zdajšnjega) stoletja, ki so hotele izničiti tisto, kar je v človeku najdragocenejšega: njegov boj za resnico, pravico in svobodo," nadaljuje Svetina z opozorilom, da je treba, podobno kot Pahor, nenehno opozarjati na nevarnosti fašizma, ki še ni dokončno odšel z odra zgodovine.

Temne sile sodobnega sveta ali ko egoizem nadomesti sočutje

"Danes smo priče ponovnega vstajenja temnih sil, ki se zbirajo pod praporom 'reševanja' krize, ki nikakor ni le gospodarska, ampak predvsem kriza vrednot, saj so egoizem, ošabnost in oholost nadomestili čut za solidarnost in sočutje."

Boris Pahor je zagotovo eden izmed Slovencev, na katerega smo in moramo biti ponosni. "Slovenci moramo biti ponosni, da imamo takšnega pisatelja, tako pokončnega človeka, ki je preživel strahote nacističnih 'tovarn smrti' ter izšel kot moralni zmagovalec iz vseh oblik zatiranja in zaničevanja človeškega bitja," sklene Svetina.

Boris Kobal: Pahor je termometer vročičnega stanja v državi

Boris Kobal, režiser najbolj znanega Pahorjevega dela Nekropola in njegov učenec na učiteljišču, si želi, da bi tisti, ki imajo v državi vpliv, prisluhnili njegovim preudarnim in preroškim besedam.

"Boris Pahor je namreč termometer vročičnega stanja v državi, ki ne more priti k sebi. Pahor pa je že zdavnaj pokazal, kje je izvor bolezni naše države. "

"Ob rojstnem dnevu mu želim vse najboljše, da še dolgo ostane tako vesel, čil, fizično in umsko močan, da nas redno spominja na napake, ki jih delamo. Seveda pa si želim, da nam napiše še kakšno knjigo."

Ob 102. rojstnem dnevu bodo danes dopoldne v Mladinski knjigi predstavili novo Pahorjevo delo Rdeči trikotniki, s katero znova opozarja na manj znana, a nič manj kruta delovna taborišča za internirance, ki jih je tja pripeljalo njihovo odporniško delovanje.

Ne spreglejte