Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 12. 2016,
10.46

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Bob Dylan nobelova nagrada

Nedelja, 11. 12. 2016, 10.46

7 let, 4 mesece

Bob Dylan o Nobelovi nagradi: Bil sem presunjen in presenečen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Bob Dylan | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Letošnji Nobelov nagrajenec za literaturo, kantavtor Bob Dylan, se ni udeležil sobotne podelitve prestižnih nagrad, je pa Švedski kraljevi akademiji poslal svoj govor, ki ga je zbranim na večerji prebral veleposlanik ZDA na Švedskem.

V Dylanovem imenu se je večernega sprejema v Stockholmu udeležila legendarna rockerica Patti Smith, ki je na prireditvi izvedla priredbo Dylanove skladbe A Hard Rain's A-Gonna Fall.

Dylan je v pismu zapisal, da je bil presunjen in presenečen, ko je izvedel, da bo dobil Nobelovo nagrado, poroča britanski časnik Guardian. "Zgodilo se je nekaj, česar si nikoli ne bi mogel zamisliti ali pričakovati."

Dylan je zapisal, da je že od mladih nog bral dela Nobelovih nagrajencev in velikanov literature, kot so na primer Rudyard Kipling, George Bernard Shaw, Thomas Mann, Pearl Buck, Albert Camus in Ernest Hemingway. Zdaj se seznamu zmagovalcev pridružujem tudi sam in ob tem ostajam brez besed, je zapisal. "Če bi mi kdo rekel, da imam le majhno možnost, da postanem Nobelov nagrajenec, bi si mislil, da je to približno tolikšna verjetnost, kot da bom kdaj stal na Luni."

Nastop Patti Smith na večernem sprejemu (med nastopom se je zmotila, dejala, da je zelo živčna, se opravičila in nato začela znova):

"Ali so moje pesmi literatura?"

Dylan je ob novici, da bo dobil nagrado, pomislil na Shakespearja. "Prepričan sem, da je – ko je pisal Hamleta – razmišljal o mnogo različnih stvareh, na primer o tem, kdo so pravi igralci za te vloge in ali res želi dogajanje postaviti na Dansko." "Spraševal pa se je tudi o čisto tehničnih stvareh: je finančna konstrukcija trdna, kje bom dobil lobanjo in podobno." Kot je še zapisal Dylan, je prepričan, da se Shakespeare ni spraševal, ali je to literatura.

Tudi Dylanu se ob pisanju pesmi porajajo podobna vprašanja. Sprašuje se, kdo so najboljši glasbeniki za to pesem, ali snema v pravem studiu in podobno. "Nikoli pa se nisem imel časa vprašati, ali so moje pesmi literatura. Tako se zahvaljujem Švedski kraljevi akademiji, da se je to vprašala in odgovorila s tako čudovitim odgovorom."

Dylan je prvi kantavtor, ki je prejel Nobelovo nagrado za literaturo. Nekateri so bili nad izbiro navdušeni, drugi pa kritični. V medijih, predvsem na Švedskem, je prah dvigala tudi njegova odločitev, da se ne udeleži podelitve. Švedska kraljeva akademija je sporočila, da spoštuje njegovo odločitev, dodali pa so, da je precej neobičajno, da nagrajenec nagrade ne prevzame osebno. Dylan bo za Nobelovo nagrado prejel tudi 831 tisoč evrov.

Dylan se stiku s Švedsko kraljevo akademijo sicer ne bo mogel izogniti. Pravila namreč določajo, da mora biti nagrajencu nagrada osebno izročena enkrat v letu 2017, na Švedskem ali v tujini.

"To ne bi smela biti senzacija"

"Lepota njegovih pesmi je najvišjega ranga," je na podelitvi dejal član komisije za izbiro nagrajencev Horace Engdahl. Ob tem je Engdahl poudaril, da podelitev nagrade pevcu oziroma avtorju ne bi smela biti senzacija, poroča STA. "V daljni preteklosti so vso poezijo peli," je še dejal.

Nobelove nagrade tradicionalno podeljujejo na dan obletnice smrti izumitelja Alfreda Nobela. V Oslu so podelili Nobelovo nagrado za mir, v Stockholmu pa nagrade za fiziko, kemijo, medicino, literaturo in ekonomijo.
Ne spreglejte