Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 5. 2013,
9.05

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dan Brown Dante Alighieri Inferno Robert Langdon

Ponedeljek, 13. 5. 2013, 9.05

3 leta, 1 mesec

Bo Dan Brown s prihajajočo knjigo pomagal turizmu Firenc?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V prihajajočem romanu Inferno bo Robert Langdon skrivna sporočila odkrival v Dantejevi Božanski komediji.

"Turizem v Firencah je padel za deset odstotkov, in če bo šlo njegovi knjigi dobro, bomo teh deset odstotkov dobil nazaj," je po poročanju Guardiana dejalEugenio Giani, predstavnik tamkajšnjega mestnega sveta. Četrti Brownov roman, katerega glavna zvezda je Robert Langdon in je naslovljen Inferno, se bo osredotočal na Božansko komedijo Danteja Alighierij, avtorja, ki je imel na prehodu iz 13. v 14. stoletje velik pomen za italijanski jezik.

In če je Dan Brown v svojih prejšnjih delih v magnet za ljubitelje teorij zarote spremenil Leonarda da Vincija – Da Vincijeva šifra se je prodala v več kot 80 milijonov izvodih –, namerava to zdaj storiti tudi z Alighierijem.

Teorija zarote lahko zbudi veliko duhov Kot je pričakovati, bo v prihajajočem romanu, ki izide 14. maja, Langdon skrivna sporočila odkrival v Božanski komediji, medtem ko že objavljen predogled enega od poglavij, v katerem protagonista napade poklicna morilka, kaže tudi na nekaj akcije. "Strokovnjaki za Danteja so me opozorili, da naj bom pri Brownu previden, a se ga ne bojim – pomembno je, da se ljudje za Danteja začnejo zanimati, šele na to pa lahko ugotovijo, kaj drži in kaj ne," je dejal Giani.

S podobnim optimizmom prihajajoči roman sprejema tudi Silvano Fei, vodja Dantejevega muzeja, ki ga na leto obišče 60 tisoč obiskovalcev."Najpomembnejša plat knjige je, da ljudje o Danteju razpravljajo."

Dante je začel Božansko komedijo pisati, potem ko je bil zaradi napačne strani v politiki iz Firenc pregnan. Božanska komedija predstavlja zbirko tedanjega znanja in je temeljno delo srednjega veka, komentira pa tudi tedanje politično dogajanje. Pogled na svet in človeka v delu je izrazito teocentričen (Bog je središče vsega). Ob rojstvu prejme človek neomadeževano dušo, ki jo z grehi umaže. K Bogu se ne more vrniti, dokler ni duša čista. Duša tako preide tri stopnje, ki so obenem sklopi Božanske komedije: človeško (pekel), odlaga (vice) in obnovo (nebesa). Ali bo prihajajoči roman Dana Browna v resnici v Firence privabil več turistov, bo jasno kmalu, še posebej če bo tudi to delo dobilo svojo filmsko različico. Firence so se sicer v filmih znašle že večkrat – v Hannibalu tja leta 2001 odpotuje Anthony Hopkins oziroma Hannibal Lecter, da bi tam predstavil svoje delo o Danteju, v Firencah pa se dogaja tudi film Čaj z Mussolinijem, ki ga je leta 1999 posnel Franco Zeffirelli. V italijansko mestece je v osemdesetih odpotovala tudi Helena Bonham Carter v filmski predelavi romana E. M. Forsterja Soba z razgledom, John Malkovich pa je leta 1996 tam osvajal Nicole Kidman v romantični drami Portret dame.

Ne spreglejte