Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
31. 5. 2016,
18.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

1

Natisni članek

grafiti Layerjeva hiša Banksy ulična umetnost

Torek, 31. 5. 2016, 18.25

6 let, 6 mesecev

Banksy v Kranju – zasluga zasebnega zbiratelja iz Gorenjske

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

1

Zdaj gre zares: Banksyjeve grafike v Layerjevi hiši v Kranju so že na stenah. Nekatere plošče, ki bodo prav tako del razstave, so, ker so jih pošiljatelji pomotoma napotili na Slovaško, sicer še na poti. A ne glede na to razstava stoji.

Grafike "kralja urbane umetnosti" in "sodobnega urbanega Zorrota", kot pogosto poimenujejo britanskega gverilskega grafitarja, bo pri nas, pa tudi v širši regiji, prvič mogoče videti zaradi zasebnega zbiratelja iz Gorenjske. Ta se je namreč z željo, da zbrano deli s širšo javnostjo, obrnil na Layerjevo hišo.

Banksy pri svojih delih na duhovit in neposreden način kritično naslavlja problematike današnjega časa – vojne, kapitalizem, oblast. | Foto: Banksy pri svojih delih na duhovit in neposreden način kritično naslavlja problematike današnjega časa – vojne, kapitalizem, oblast.

Razstava se bo morda še dopolnjevala

Tako je prišlo do razstave Banksy, Thank You For The Flowers (Banksy, Hvala za rože), kjer je na ogled približno 70 originalnih del, predvsem grafik in plošč. Nekaj artefaktov - plošč, sicer še čaka, saj so jih pošiljatelji iz Francije namesto v Slovenijo poslali na Slovaško. Danes je tako en paket še bil v Nemčiji.

A ne glede na to, kdaj ta prispe, razstava v Kranju stoji, danes ob 18. uri jo odpirajo. V prihodnjih štirih mesecih, kolikor bo na ogled, pa se ob morebitnem nakupu zbiratelja lahko zgodi, da bo ta naknadno dopolnjena še s kakšnim novim delom. Postavitev je zastavljena zelo organsko, pravi vodja umetniškega programa v Layerjevi hiši Zala Vidali.

Na krajnski razstavi Banksy, Thank You For The Flowers (Banksy, Hvala za rože) je na ogled približno 70 originalnih del, predvsem grafik in plošč.  | Foto: Na krajnski razstavi Banksy, Thank You For The Flowers (Banksy, Hvala za rože) je na ogled približno 70 originalnih del, predvsem grafik in plošč.

Z ulice v galerijo

Vodja umetniškega programa tudi poudarja, da vsaka grafika na razstavi stoji, deluje zase, s svojo zgodbo, skupaj, kot je mogoče dodati, pa oblikujejo močno kritično pozicijo avtorja do današnje politične in družbene resničnosti. Pri predstavljenih delih gre predvsem za prepise grafitov, na katerih Banksy na duhovit in neposreden način kritično naslavlja problematike današnjega časa – vojne, kapitalizem, oblast.

Z grafiti se anonimni umetnik odzove na ulici, z grafikami ga predstavljajo v galerijah, zanimiv pa je tudi za umetnostni trg. S svojimi sporočili pa tako, sicer prvenstveno ulični umetnik, skozi različne medije in kontekste nagovarja razne socialne kroge. Razstavo bo spremljal tudi bogati štirimesečni spremljevalni program.
 | Foto: Razstavo bo spremljal tudi bogati štirimesečni spremljevalni program.

In kar je še pomembno pri fenomenu Banksy - ki je z ulice, s tem ko ga je pograbil umetnostni sistem, vstopil v institucije -, da ta seže čez zaliv ljubiteljev in poznavalcev umetnosti. Njegove šablonske poteze, s tem pa tudi politična in družbena sporočila, pa so tako znana širši javnosti.

Banksyjeva kritika Izraela

V Stolpu Škrlovec, ki stoji ob Layerjevi hiši, bodo na ogled tudi fotografije Banksyjevih umetniških intervencij v Gazi. Na njih je mogoče videti grafitarjeve komentarje, nestrinjanja s politiko Izraela, ki jo je izrazil na stenah porušenih stavb na Bližjem vzhodu. Posnel jih je Shadi AlQarre.

Od grafita do Giffa

Ob sporočilih in družbenih vprašanjih, spodbujenih z Banksyjevimi deli, pa bo razstava pognala tudi bogati spremljevalni program – od filma, glasbe do ustvarjalnega festivala in urbanih intervencij.

Prav tako pa bodo z razstavljenim v Layerjevi hiši v dialog stopale še tri instalacije. In sicer postavitev Layer Banksy, kjer gre za vizualno mapiranje v Layerjevi sobi avtorjev Jakoba Drmote in Domna Dolenca. Predstavili bodo tudi Moving Grafitti srbskega umetnika ABVH, ki Banksyjeve grafite prek fotmatoa GIFF spremlja v nekajsekundne premikajoče se podobe in 10-minutni izsek iz filma Style Wars 2, ki je nastal v švicarsko-slovenski navezi Velija in Amosa,

Ne spreglejte