Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Petek,
21. 8. 2015,
10.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Banksy

Petek, 21. 8. 2015, 10.29

8 let

Banksy postavil anarhistični zabaviščni park

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Medtem ko so bližnji prebivalci in prebivalke mislili, da na zapuščenem delu obale zidajo scenografijo za hollywoodski film, je Banksy postavljal svoje največje umetniško delo do zdaj.

Na deset tisoč kvadratnih metrih obalnih površin se v angleškem mestu Weston-super-Mare po novem razprostira družinski zabaviščni park, ki pa ni primeren za majhne otroke. Tako je svoj najnovejši umetniški projekt opisal kontroverzni Banksy, najbolj znan po svojih grafitih po vsem svetu.

Park je poimenoval Dismaland in čeprav se ime poigrava z Disneylandom, je Banksy v parku prepovedal kakršnekoli podobe Mikija Miške. Namesto Disneyjevih junakov so v parku namreč razstavljena umetniška dela 58 umetnikov in umetnic, med njimi tudi deli Damiena Hirsta in Jenny Holzer, poroča Guardian.

Deset del je ustvaril Banksy sam, med drugim Pepelko, ki je imela prometno nesrečo, obiskovalke in obiskovalci pa si lahko ogledajo razbito kočijo iz buče, mrtvo Pepelko in konje ter paparace, ki fotografirajo prizorišče nesreče. Kot spominek si lahko fotografijo z mesta nesreče domov odnesete tudi sami.

V parku je še miniaturna vas Jimmyja Cautyja, v kateri je namesto pravljičnih bitij prisotnih tri tisoč policistov in policistk, saj se je v vasi pravkar zgodila vstaja, posojilnica, kjer si obiskovalci in obiskovalke lahko sposodijo denar s pettisočodstotnimi obrestmi, namesto idiličnih ribnikov pa so v parku ribniki z ladjami, ki so polne trupel beguncev in begunk.

Financiranje parka naj bi prevzel umetnik sam, park pa bo odprt samo 36 dni, do 27. septembra. Vsak dan bo na voljo zgolj štiri tisoč vstopnic, ki stanejo tri funte oziroma štiri evre.

S projektom je bila pred odprtjem seznanjena zgolj peščica ljudi, celo med lokalnimi oblastnicami in oblastniki naj bi za projekt vedeli zgolj štirje. Okoliško prebivalstvo je bilo prepričano, da na opuščenem delu obale gradijo scenografijo za hollywoodski film, Banksy pa je tam vmes postavil "festival umetnosti, zabave in anarhizma za začetnike". Celo zaposleni v parku so delo dobili tako, da so se odzvali na oglas, v katerem so iskali statistke in statiste za film.

Ne spreglejte