Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 11. 2022,
11.04

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

7

Natisni članek

Giorgia Meloni Roberto Saviano

Sreda, 16. 11. 2022, 11.04

1 leto, 5 mesecev

Pisatelju sodijo zaradi izjav o italijanski premierki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

7

Roberto Saviano | Foto Profimedia

Foto: Profimedia

Avtorja knjige Gomora, italijanskega pisatelja in novinarja Roberta Saviana, ki se že od leta 2006 skriva pred neapeljsko mafijo, nova italijanska premierka Giorgia Meloni toži zaradi razžalitve.

V Rimu se je začelo sojenje proti Robertu Savianu, avtorju globalne knjižne uspešnice Gomora o neapeljski mafiji camorri. Obtožen je razžalitve italijanske premierke Giorgie Meloni, ki jo je decembra 2020, ko še ni bila premierka, označil za prasico (bastarda), ko je na televiziji govorila o utopitvah migrantov.

Grozi mu do tri leta zapora

Giorgia Meloni, vodja takrat opozicijske stranke Bratje Italije, je izjavila, da bi moral uradni Rim "migrante vrniti v domovino in potopiti ladje, ki so jih rešile", na kar se je Saviano odzval z omenjeno žaljivko, Melonijeva pa je zaradi tega proti njemu vložila tožbo. Če bo obsojen, mu grozi do tri leta zapora.

Italijanske organizacije za svobodo medijev so kritizirale sojenje in dejstvo, da je razžalitev po italijanski zakonodaji kaznivo dejanje. | Foto: Profimedia Italijanske organizacije za svobodo medijev so kritizirale sojenje in dejstvo, da je razžalitev po italijanski zakonodaji kaznivo dejanje. Foto: Profimedia

"Mislim, da sem novinar, osebnost, posameznik, ki ga ta vlada najbolj preganja," je v torek po sodnem naroku, ki je trajal nekaj minut, dejal Saviano, sojenje pa je bilo preloženo na 12. december, poroča STA.

Sodno ga preganja tudi Matteo Salvini

Pisatelj je sicer za prasca označil tudi vodjo Lige Mattea Salvinija, dodaja STA. Saviano je po sodnem naroku povedal, da je Salvini vložil zahtevo, da bi se kazenskemu postopku pridružil kot civilna stranka, proti Savianu pa bo prihodnje leto še en proces, ker je Salvinija ob neki drugi priložnosti označil za ministra podzemlja.

Saviano ima sicer že od leta 2006 neprestano policijsko spremstvo, potem ko mu je po izidu njegove slavne knjige Gomora začela groziti neapeljska mafija.

Preberite še:

Giorgia Meloni in Borut Pahor
Novice Predsednik Pahor se je srečal z Giorgio Meloni
Giorgia Meloni
Novice Melonijeva že kaže zobe, njen poslanec pa je kazal svastiko
Ne spreglejte