Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 8. 2016,
17.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

Natisni članek

Sreda, 17. 8. 2016, 17.29

6 let, 6 mesecev

Joseph Bunn (1985–2016)

Ameriški baletnik, ki je tudi v Sloveniji pustil svoj pečat, izgubil bitko z boleznijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78
Joseph Bunn | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Ameriški baletni plesalec Joseph Bunn, ki je kot solist nekaj let nastopal tudi v ansamblu ljubljanske SNG Opera in balet, je preminil po težki bolezni. V njegov spomin ponovno objavljamo pogovor, v katerem je bralce našega medija popeljal v obdobje odraščanja in še enkrat prehodil pot, ki ga je izoblikovala v vrhunskega baletnega plesalca. Kariera ga je iz Ljubljane vodila na nemške plesne odre.

Novico o njegovi smrti je na družbenem omrežju Facebook objavila žena Špela Bunn. Številni prijatelji in oboževalci njegovega dela in osebnosti so njej in sinu Aidenu izrekli globoko sožalje. 

Bunn v pogovoru s priznanim baletnim ustvarjalcem Vojkom Vidmarjem. | Foto: Mediaspeed Bunn v pogovoru s priznanim baletnim ustvarjalcem Vojkom Vidmarjem. Foto: Mediaspeed

Nasprotje vsega, kar si predstavljate pod oznako baletnik

"Sem popolno nasprotje tistega, kar si večina predstavlja pod oznako baletnik," je takrat 26-letni baletni plesalec Joseph Bunn v pogovoru za Siol.net povzel bistvo svojega ustvarjanja.

V plesne vode ga je zaneslo dokaj pozno, pri 14 letih. Čeprav je kot deček želel postati policist, gasilec ali zdravnik, pa se je kot najstnik želel dokazati kot hip hop plesalec v glasbenih spotih, kar mu je deloma tudi uspelo. Da bi bilo njegovo plesno znanje čim bolj raznovrstno, se je na prigovarjanje učiteljev udeležil 14-dnevnega poletnega tečaja osnov baleta. Koreografe je navdušil s svojo fleksibilnostjo in ti so mu treninge baleta svetovali tudi med šolskim letom.

Ples je bil edino, kar ga je dolga leta motiviralo. "Balet je moška plesna oblika, stoletja daleč od stereotipov, da je primeren le za šibkejše moške. Gre za kombinacijo gimnastike in plesa," je bil prepričan Bunn. | Foto: Bor Slana Ples je bil edino, kar ga je dolga leta motiviralo. "Balet je moška plesna oblika, stoletja daleč od stereotipov, da je primeren le za šibkejše moške. Gre za kombinacijo gimnastike in plesa," je bil prepričan Bunn. Foto: Bor Slana

"Moje življenje je bilo nekaj časa precej intenzivno. Po koncu pouka in treningu teka sem skočil na podzemno železnico in v plesni šoli plesal vse do 21. ure. Mama je precej dvomila v to, kar počnem, in ni verjela mojim izgovorom. Ples je bil takrat edino, kar me je motiviralo. Bil sem fant, ki ni vedel, kaj hoče, a sem skozi ples dozorel do stopnje, ko sem natančno vedel, česa si želim. Plesati."

Čeprav je kolebal med študijem na prestižni univerzi Julliard, se je na koncu zaradi stroškov šolanja odločil za študij na umetnostni univerzi v Filadelfiji, kjer so mu ponudili polno štipendijo. Med letoma 2003 in 2007 je bil član baletne skupine Suzanne Ferrell, leta 2006 pa so ga angažirali v ameriškem repertoarnem baletnem gledališču, kjer je ostal do leta 2008.

V Slovenijo zaradi ljubezni

Iz megalomanskega New Yorka ga je v kraje na sončni strani Alp pripeljala ljubezen. Marca 2008 so ga na avdiciji sprejeli v baletni ansambel SNG Opera in balet Ljubljana in že avgusta istega leta se je naselil v ljubljanski soseski Murgle, kjer je, kot je izrekel s ponosom, eden izmed sosedov nekdanjega predsednika RS Milana Kučana. S Slovenko Špelo Pungerčar se je poročil leta 2012. V zakonu se jima je rodil sin Aiden.

Ob prihodu v Slovenijo ga je najbolj presenetila izguba anonimnosti in pozornost, ki jo je vzbujala barva njegove polti. | Foto: Mediaspeed Ob prihodu v Slovenijo ga je najbolj presenetila izguba anonimnosti in pozornost, ki jo je vzbujala barva njegove polti. Foto: Mediaspeed

Kulturni šok: eksot v Sloveniji

Ob prihodu v Slovenijo ga je najbolj presenetila izguba anonimnosti in pozornost, ki jo je vzbujala barva njegove polti. Če v New Yorku nanj nihče ni kazal s prstom, pa je bila situacija tukaj povsem obrnjena. "Otroci so kričali 'črnec, črnec, mami, poglej, črnec,' starejši so se ozirali za menoj," se je spominjal.

"Nekoč se je zgodilo, da je otrok, ki me je zagledal na ulici, od šoka dobesedno izpustil sladoled iz rok," je bila le ena izmed njegovih anekdot, prav tako kot tista, s katero je naplahtal mali dvojčici, ki sta se sladkali s kepico čokoladnega sladoleda. Ko jima je namignil, da je tako črn prav zaradi prevelikih količin čokoladnega sladoleda, ju je minil ves apetit.

Joseph Bunn | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

Kako kaj vaša družina ... Res lepa arhitektura

"Kako kaj vaša družina?" in "Res lepa arhitektura" sta bila stavka, s katerima me je takrat presenetil na začetku najinega pogovora, a je kaj hitro preklopil v angleški jezik. Prvi mesec bivanja v Sloveniji je bil za učenje jezika nove domovine dokaj zavzet. Najel si je zasebnega učitelja, a je po mesecu dni obupal. Nič čudnega, ko pa se krog oseb, s katerimi je preživljal ure in ure treningov (dvakrat na dan, šest dni na teden) večinoma lahko sporazumeval v angleškem jeziku s primesmi slovenščine.

Bunn z ženo, Slovenko Špelo Pungerčar. | Foto: Mediaspeed Bunn z ženo, Slovenko Špelo Pungerčar. Foto: Mediaspeed

Mit o baletnikih, ki ne vzdrži

Zaradi svojega vedenja in konstitucije, podkrepljene z definiranimi mišicami, z namigovanji o pregovorni istospolni usmerjenosti baletnikov ni imel izkušenj. "Verjetno sem popolno nasprotje tistega, kar bi si predstavljali pod oznako baletnik," je namignil. V njegovih očeh je bil "balet moška plesna oblika, stoletja daleč od stereotipov, da je primeren le za šibkejše moške. Gre za kombinacijo gimnastike in plesa".

Motivacije za trening mu ni primanjkovalo. "Nikoli ne bom mogel biti najboljši na svetu, zato se tega ne bom nikoli naveličal. V baletu je skoraj tako kot v cirkusu."

Nasmejan, tak, kot bi se ga želeli spominjati. | Foto: Mediaspeed Nasmejan, tak, kot bi se ga želeli spominjati. Foto: Mediaspeed

Sanje, ki se ne bodo uresničile

Pred petimi leti si je zaželel, da bi plesal vsaj še 15 let, po končani aktivni plesni karieri pa si je predstavljal, da bi lahko zasedel položaj direktorja lastne baletne skupine. Žal se mu zaradi težke bolezni želja ne bo nikoli izpolnila.

Carmen v spomin Josephu Bunnu v imenu Društva baletnih umetnikov Slovenije

Ne spreglejte