Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 8. 2017,
4.15

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

#dopustujdoma Osrednja Slovenija #dopustujdoma #dopustujdoma Na dopustu turizem Ljubljana ocenili smo ocena gostilne

Četrtek, 24. 8. 2017, 4.15

3 leta, 11 mesecev

Zlata ribica: najmočnejša turistična restavracija v Ljubljani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
Ocena gostilne: Zlata ribica | Foto Miha First

Foto: Miha First

Zlata ribica ima v Ljubljani podobno funkcijo kot vse velike restavracije na najpomembnejših lokacijah v Rimu, Dubrovniku, Benetkah ali v Portorožu in na Bledu: zadovoljiti kar največje število turistov.

Novinarji, ki pišejo o gostilnah in restavracijah, se redko odločajo za zapise o najbolj turističnih lokalih pri nas, čeprav so ti praviloma bolj polni kot tisti, ki se usmerjajo predvsem na domačega jedca. Tudi v naši rubriki je podobno, a ker se nam zdi, da je včasih treba preveriti tudi tisto, kar jedo vse številčnejši turisti v prestolnici, smo po dolgem času obiskali Zlato ribico, najbolj izpostavljeno in na prvi pogled najbolj obiskano restavracijo ob Ljubljanici, sredi nebrzdanega turističnega kaosa, kjer se mešajo različni gostinski in ulični izvori glasbe, od popevkarskih do plesnih ritmov, od bobnanja do zvokov pihalnih godb.


Zlata ribica

Cankarjevo nabrežje 7, 1000 Ljubljana

Telefon: 01 620 88 34


Naj za začetek povemo to, kar govorijo v vseh turističnih prestolnicah sveta: turizem prinaša nekaj denarja, po drugi strani pa podraži bivanje domačinov in onemogoča njihovo gibanje. Primerjave središča Ljubljane, Benetk, Barcelone in Dubrovnika so vse bolj na dlani. Tudi pri vonjih in okusih različnih ocvrtih in pečenih specialitet, ki zadovoljujejo obiskovalce.

V jedilnem listu je vsaka jed opremljena tudi s fotografijo | Foto: Miha First V jedilnem listu je vsaka jed opremljena tudi s fotografijo Foto: Miha First

Zlata ribica je, kot rečeno, tipična turistična restavracija, ki lahko naenkrat zadovolji avtobus ali dva malice željnih turistov. Cene v lokalu so kar visoke: če ugotovimo, da vas bodo štiri jedi - hladna in topla predjed, glavna jed in sladica - stale okoli 50 evrov, je verjetno jasno, da ste na dragem mestu. V jedilnem listu so jedi ne samo napisane, ampak tudi lično fotografirane, poleg hrane pa imajo tudi karto cigar, vin in žganja.

Hkrati gre za lokal, kjer so v glavni vlogi ribe, kar nekajkrat uporabijo pridevnik jadranske. V meniju lahko preberete tudi, da so ena najstarejših družinskih restavracij v Ljubljani. Karkoli že to pomeni. Po drugi strani pa lahko rečemo, da imajo pri Zlati ribici vse, drugače rečeno, poskrbijo lahko za vsakega, še tako razvajenega gosta. Od kraškega pršuta prek čevapčičev do tartufov … mednarodna kuhinja, torej.

Hladni ribji tris je bil duet bakalarja in hobotnice v solati, ker je sardelic zmanjkalo. | Foto: Miha First Hladni ribji tris je bil duet bakalarja in hobotnice v solati, ker je sardelic zmanjkalo. Foto: Miha First

Morda bi v prihodnje na trgu kupili še kakšnega natakarja, saj je naše, res nezapleteno kosilo trajalo več kot dve uri, tega pa si turist, ki mora v Ljubljani na hitro pogledati grad, Magistrat in Zmajski most, preden odhiti iz mesta, ne more privoščiti. Kakorkoli, začeli smo z mesnim in ribjim trisom. Opravičili so se, ker je bil ribji tris pravzaprav zgolj duet s solidnim bakalarjem in hobotnico v solati, sardelic je zmanjkalo.

Mesni tris je bil medtem res tris, sestavljali so ga utrujena kraški pršut in jelenova salama ter še kar solidna pašteta. Je pa očitno, da oba trisa nadomeščata jedi, ki jih ponavadi imenujemo narezki. Na njih je več sestavin, pa tudi cene so ugodnejše, ne glede na to, da pri Zlati ribici dodajo še nekaj oliv in kaper. Vsekakor premalo za 14 ali 15 evrov. Kot hladno predjed je sicer za približno enake cene oz. za nekaj več kot deset evrov mogoče dobiti še goveji karpačo ali ovčji sir, pa tudi tatarca s tartufi in tolminsko skuto.

Mesni tris s pršutom, divjačinsko salamo in pašteto | Foto: Miha First Mesni tris s pršutom, divjačinsko salamo in pašteto Foto: Miha First

Na tem mestu je treba malce izpostaviti vinsko ponudbo, ki je zapisana v slikanici z imenom jedilni list. Največ imajo Jakončiča, veliko tudi na kozarec, mi smo za časa kosila pili njegov chardonnay in sauvignon, oba sta dražja od štirih evrov na kozarec. Za pet evrov dobite kozarec Batičevega roseja, ki stane 33 evrov, če vzamete steklenico. Movia Veliko rdeče stane kar 85 evrov, zelo drag pa je tudi cviček iz Pleterja, za katerega hočejo velikih 22 evrov.

Goveja juha z mesom, rezanci in korenjem je bila solidna in tudi razmeroma visoko cenjena – šest evrov so hoteli zanjo. Škampova krema, tudi okusna, mogoče bi dodali še kakšnega rakca, je medtem stala konkretnih devet evrov.

Goveja juha za šest evrov | Foto: Miha First Goveja juha za šest evrov Foto: Miha First

Pri Zlati ribici imajo, kot rečeno, vse od školjk do žlikrofov, od špagetov z vsemi mogočimi morskimi prebivalci do fužev s tartufi, od golaža z njoki do jurčkov. Na voljo so tudi vse mesnine od čevapčičev do jagenjčka, od svinjskega fileja s teranom in kranjske klobase do pečenk. Biftek s tartufi je 35 evrov. Spečejo hobotnico, pripravijo postrvi, škampe, menda jadranske, tu so še file brancina za 24 evrov, pa tun in losos. Kilogram sveže ribe je 80 evrov.

Ljubljanski (puranji) zrezek | Foto: Miha First Ljubljanski (puranji) zrezek Foto: Miha First

Naša odprava se je poskušala izvleči nekaj ceneje, pa ni šlo. Za nepretresljiv ljubljanski zrezek - v Zlati ribici s sirom in šunko napolnijo puranov zrezek - so računali 18 evrov, za prilogo, ki smo jo odklonili, pa so hoteli še dodatno plačilo. Tudi razmeroma majhna porcija preveč gumijastih lignjev na žaru (jasno, niso bili jadranski) nas je stala 18 evrov, pa še okusni niso bili.

Lignji z žara | Foto: Miha First Lignji z žara Foto: Miha First

Na koncu tega maratonskega kosila smo imeli za sladice komajda kaj moči. Ob gibanici, jabolčni piti in tortah smo izbrali kiselkast limonin sorbet in porcijo jagod s prav dobrim vaniljevim sladoledom in končali raziskavo terena.

Kakorkoli, če odštejemo cene, ki so kakih 20 odstotkov višje kot pri konkurenci, recimo pri Valvas'orju, in deset odstotkov višje, kot napovedujejo na svoji spletni strani, je Zlata ribica urejen in čist lokal, kjer vrtijo stare slovenske popevke in pripravljajo hrano predvsem za turiste. Svoje poslanstvo natančno razumejo in ga opravljajo v korist mesta in gotovo tudi v svojo korist. Vprašanje je le, ali bodo kdaj, ne glede na to, da so, kot pravijo, najstarejša družinska restavracija v Ljubljani, tudi lokal za Ljubljančane.

Ocena gostilne: Zlata ribica | Foto: Miha First Foto: Miha First

Povzetek

Najočitnejša turistična restavracija v Ljubljani, ki gostom ponuja predvsem ribe, a je v njej mogoče dobiti vse, od čevapčičev do tartufov. Kosilo s tremi jedmi in sladico stane kakih 50 evrov na osebo.

Vinska ponudba je manj široka, a še vedno solidna. V glavni vlogi so Jakončič in še nekaj Primorcev, cene vin, še posebej tistih, ki niso na kozarec, pa so visoke, skoraj previsoke.

Ocena

Ocena gostilne: 2 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

 

Ne spreglejte