Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 5. 2008,
13.02

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 20. 5. 2008, 13.02

3 leta, 9 mesecev

Zdravo iz narave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Vsi vemo, da so oreščki zdrav in pomemben vir hranilnih snovi. Znano je, da imajo orehi, mandlji, arašidi in pistacije snovi, ki obnavljajo celice, poškodovane zaradi raka.

Zato nam strokovnjaki svetujejo, da jemo oreščke vsaj petkrat na teden.

Arašidi in oreščki Ültje so naravni, praženi na rastlinskem olju. Že same surovine prihajajo s področij, ki veljajo za bolj kakovostna. Proizvajalec oreščkov ima zelo dobro organizirano preskrbovalno verigo, tako da izdelke kontrolirajo že od same pridelave naprej, pa vse do končnega izdelka.

Ali veste: 1. da arašidi z botaničnega vidika ne spadajo med oreščke, temveč med stročnice. Izvirajo iz Južne Afrike ter iz pod-andskih predelov Bolivije in Brazilije. Danes najdemo to grmovje v zahodni Afriki, na Kitajskem, v Indiji, severni in južni Ameriki. Vsebnost niacina in tiamina pomirja nemirne živce, cink poveča obrambne sposobnosti. Pomagajo tudi pri zniževanju krvnega pritiska ter pospešujejo strjevanje krvi. Poizkusite soljene kot nesoljene arašide in arašide v testu.

2. da pistacijo na Kitajskem zaradi njihove napol odprte lupine imenujejo »veseli oreščki«. Izvirajo iz Zahodne Azije in predela Azije od Sirije preko Kavkaza do Afganistana. Glavne države proizvajalke pistacij so Iran, Turčija, Sirija, Indija, Grčija, ZDA in Pakistan. Pistacije vsebujejo veliko kalija (regulira tekočino v telesu), tiamina in vitamina B 6. Tako kot vsi oreščki, tudi pistacija vsebuje veliko hranilnih snovi. Ültje pistacija je pražena brez maščob in soljena.

3. da so luščine indijskih oreščkov najbolj naraven način pranja perila in pranja drugih stvari. Luščine indijskega oreščka damo v pralni stroj in operemo kakršnokoli vrsto perila pri vseh temperaturah, saj vsebujejo saponin. Izvirajo iz Brazilije in so semena sadeža akažujevega drevesa. Danes akažujeva drevesa rastejo v Mozambiku, Tanzaniji, Keniji, Indiji in v Braziliji. Sadež tega drevesa je sestavljen iz akažujevega jabolka in ukrivljenega prirastka na koncu imenovanega akažujev orešček. Ültje soljeni indijski oreščki in različne mešanice oreščkov (študentska hrana). Še posebej zanimiva je mešanica indijskih oreščkov in arašidov z medom in soljo. 4. da so pekanovi orehi zelo podobni navadnemu orehu, tako po videzu in okusu. Drevo pekana izvira iz južnih predelov ZDA in je danes simbol Teksasa. Največji predelovalci so ZDA, Mehika, Avstralija, Izrael in Južna Afrika. Vsebujejo veliko nenasičenih maščob, uporabni so pri ohranjanju telesne teže, vsebujejo vitamin E, folično kislino, kalcij, magnezij, fosfor, cink, vitamine iz skupine B, baker in mangan.

5. da obstajata dve vrsti mandljev, ena ima bele cvetove in obrodi sladke mandlje, druga vrsta pa ima pastelno roza cvetove in obrodi grenke mandlje. Mandlji izvirajo iz puščav zahodne Azije, danes pa jih najdemo v Španiji, Ameriki, Italiji, itd. Mandljevo olje se je že v 20. stoletju uporabljajo v medicinske namene. Tudi mandlji so bogati z nenasičenimi maščobami, znižujejo nivo slabega holesterola v krvi in s tem tveganje za srčna obolenja. Bogati so z vitaminom E, imajo visoko vsebnost magnezija, kalija. Mandeljni pomagajo pri nadzoru diabetesa, saj pri obrokih znižuje sladkor v krvi.

Vse napisano glede oreščkov velja predvsem za nesoljene in nepražene. S praženjem se nekaj hranilnih snovi izgubi, kljub temu pa še vedno veljajo za zdravo prehrano.

Torej, naj vas na koncu še povabim, da sodelujete v naši nagradni igri na www.cikcak.si. Podelili bomo atraktivne nagrade.

Želimo vam veliko slastnih užitkov ob grizljanju arašidov in oreščkov Ültje. Za popestritev vašega vsakdanjega jedilnika vam svetujemo naslednji dve jedi. Pa dober tek!

Več receptov z arašidi in oreščki najdete na spletni strani www.intersnack.si.

Piščančji zrezek z arašidi Sestavine za 4 osebe: - 4 piščančji zrezki - sol - poper - olje - moka - 2 dl goveje juhe - 1 pest zmletih Ültje nesoljenih arašidov - 0,5 dl sladke smetane

Postopek: Zrezke narežemo, potolčemo, jih posolimo in popramo, vendar samo malo. Posebej v ponvi segrejemo olje, na njem opečemo zrezke. Ko so lepo zlato zapečeni, jih preložimo v drugo kozico in jih pokrijemo, da so na toplem. Na preostali maščobi prepražimo malo moke in zalijemo z juho. Ko zavre, dodamo sladko smetano in nazadnje še sveže mlete Ültje nesoljene arašide. Po dveh minutah dodamo še zrezke in počakamo, da vse še nekoliko prevre. Nato jih serviramo na ogretem krožniku, zraven postrežemo kuhane njoke. Pa dober tek!

Riž s piščancem, oreščki, jabolki in peteršiljem Sestavine za 4 osebe: - 1 čajna žlička cimeta - 50 g Ültje indijskih oreščkov - 1 kos jabolka - 1 l kokošje jušne osnove - 0,2 limone - 50 g mandljev - 1 navaden jogurt - 1 šop peteršilja - 50 g pinjol - 20 g Ültje pistacij - 700 g piščančjih prsi - 1 ščepec popra - 500 g basmatega riža - 1 ščepec soli (po želji) - 1 čajna žlička žafranike

Postopek: Piščančje meso narežemo na kocke velikosti 2 x 1 cm. V marinado iz limoninega soka, cimeta, soli in popra dodamo koščke piščanca. V hladilniku mariniramo najmanj 3 ure. Žafraniko namočimo v jušni osnovi. Riž večkrat speremo s hladno vodo. Premestimo ga v lonec, zalijemo z jušno osnovo in v njej namočeno žafraniko, solimo in pokrito kuhamo (po navodilih proizvajalca) približno 12 minut. Piščančje meso odcedimo in ga v veliki ponvi na olju postopoma opečemo košček za koščkom, da se meso lepo zlatorumeno zapeče. Ne opekamo večje količine mesa na enkrat, ker se meso ne bo speklo, ampak kuhalo. Preložimo na krožnik. Ültje oreščke (razen pistacij) na hitro zlatorumeno prepražimo v ponvi. Jabolko (kislo) olupimo in narežemo na drobne kocke. Pokapamo z limoninim sokom, da ne porjavijo. V kuhan riž najprej vmešamo pečene koščke piščanca in dodamo vse sokove, ki so nastali med pečenjem, pražene oreščke, nasekljan peteršilj in jabolko. Premešamo in potresemo s Ültje pistacijami.

Ne spreglejte