Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 12. 2015,
10.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

ocenili smo vino šampanjec James Bond

Petek, 11. 12. 2015, 10.35

7 let, 12 mesecev

Zakaj James Bond pije Bollingerja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vodka, martini, viski in šampanjec so najljubše pijače Jamesa Bonda.

Do zdaj si je večina že ogledala najnovejši film o Jamesu Bondu. Toda šele bližajoči se prazniki bodo ponudili možnost, da v pijači uživamo tako kot najslavnejši svetovni vohun. Povprečno James Bond v filmih vsakih deset minut in 53 sekund srkne katero od svojih najljubših alkoholnih pijač – martini, vodko, viski ali šampanjec. In Daniel Craig med vsemi Bondi pije največ. Verjetno zato, ker ima najmanj ljubic. Pravzaprav so za Craiga izračunali, da je v treh filmih pred Spectrom spil devet martinijev, poljubil pa se je le sedemkrat.

Fleming mu je pripisal drugo šampanjsko znamko

Čeprav je najbolj slavna Bondova pijača martini, shaken, not stirred (pretresen, ne premešan), je največji oglaševalski uspeh prav gotovo partnerstvo med Bondovo franšizo in šampanjcem Bollinger. Še posebej zato, ker najljubši šampanjec avtorja Jamesa Bonda Iana Fleminga ni bil Bollinger, temveč Taittinger. In prav tega je omenjal v svojih knjigah, čeprav je v knjigi Diamanti so večni omenjena tudi steklenica Bollingerja. V filmih se je Taittinger nazadnje pojavil v filmu Iz Rusije z ljubeznijo leta 1963.

Od tedaj dalje Bond pije Bollingerja. Menda zato, ker se je družina Broccoli-Wilson, producenti filmov o Bondu, odločila, da je Bollinger šampanjec, ki ustreza Bondovemu karakterju.

Za vsak Bondov film Bollinger priskrbi poseben letnik šampanjca, hkrati pa na trg pošlje posebne Bondove polnitve. Za Spectre, v katerem Bond pije Bollinger R.D. 2002 (steklenica stane okoli 150 evrov), so naredili tudi posebno omejeno edicijo 307 kristalnih hladilnikov za šampanjec, v katere se prilega magnum tega šampanjca.

Dolfo Spirito 2011

Kmetija Dolfo, ena vodilnih kleti v Brdih, je ime dobila po Adolfu, dedu gospodarja Marka Skočaja. Kmetija v vasi Ceglo v Goriških brdih obsega kar 14 hektarjev vinogradov, ki se razprostirajo tudi na italijansko stran. Ljubitelji vina so takoj vzljubili njegova vina, sledil je uspeh, ki je botroval širitvi vinogradov, gradnji nove kleti in ureditvi degustacijske sobe. Leta 2013 pa nam je Marko postregel z novostjo, imenovano Spirito.

Spirito je edinstven primer slovenske penine, saj je presežek v vseh pogledih, čeravno je prav minimalizem njen največji atribut.

Penina je slamnato rumene barve z drobnimi mehurčki, ki nakazujejo dolgo zorenje na kvasovkah. Arome pečenega kruha, zrelega belega sadja, začimb, kutine in malenkost eksotičnega sadja dajejo tej penini izjemno širino. Je povsem suha, z lepo izraženo kislino, uravnoteženim alkoholom in neverjetno dolgim, predvsem pa zelo čistim, pookusom kliče po še. Je penina, ki očisti in osveži usta. Nedvomno je to eno največjih vinskih presenečenj iz Slovenije zadnjih deset let.

Ta penina se bo odlično podala k morskim jedem, kot so ribji karpačo, surove školjke z limono, karpačo iz hobotnice ter surovi škampovi repki.

Sorta: chardonnay in modri pinot Stopnja alkohola: 12,50 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 19,90 evra, evino.si

Ocena: 9,5

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte