Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 12. 2007,
9.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 4. 12. 2007, 9.11

8 let

Zajčje dobrote

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tokrat vam bomo predstavili nekaj odličnih receptov za pripravo jedi iz zajčjega mesa.

Sem ter tja nas izbira specialitet, ki jih bomo pripravili, opomni, kje na prehranjevalni verigi se nahajamo. Med temi, malodane prepovedanimi dobrotami, ki izvirajo iz živalskih vrst, so tudi domače živali. Želja po dobri hrani, včasih pa na njo vezan običaj, pogosto prekosi našo naklonjenost do hišnih ljubljenčkov. Vzemimo na primer zajce in kunce, ki jih imamo lahko v mislih kot prijetne male živalce, vendar to nenavadno hitro, predvsem ob polno obloženi mizi, zlahka pozabimo.

Dušen zajec s šampinjoni Sestavine: - 1 mlad domač zajec (1,5 kg) - 3 olupljeni in narezani paradižniki - 4 žlice olja - 1 dl belega vina - 40 dag očiščenih šampinjonov ali drugih gob - sol

Podmet: - 1 dl sladke smetane - 1 žlica moke - 1 dl kropa

Zajca narežemo na porcije, ga osolimo in na vročem olju okrog in okrog popečemo. Prilijemo vino in prav toliko kropa, nato zajca dušimo na majhnem ognju 30 minut. Dodamo gobe, paradižnik in smetanov podmet, razmešan iz smetane, moke in kropa, ter dušimo še kakih 20 minut.

Pečen zajec v dišavah Sestavine: - 1 zajec (1,5 kg) - sol - olje za pečenje

Dišavna marinada: - sok pol limone - limonina lupinica - 4 žlice olja - 4 stroki česna - lovorov list - rožmarin, timijan - muškatni orešček - ingver, sol, poper

Zajca pod tekočo vodo oplaknemo, ga obrišemo in narežemo na porcije. Pri hrbtnih kosih prsi spnemo z zobotrebci. Kose mesa osolimo, natremo z dišavno marinado in jih tesno položimo v skledo. Dišavno marinado naredimo tako, da vse sestavine in začimbe zmešamo v skodelici. Zajca pokrijemo z alufolijo in postavimo v hladilnik za nekaj ur ali čez noč. Pred pečenjem damo meso na cedilo, da se osuši. Odcejeno marinado prihranimo. Kose mesa nato na vročem olju krog in krog rumeno popečemo in jih položimo v pekač. Prilijemo sok od pečenja in ostanek marinade. Meso pečemo 50 do 60 minut pri 200°C.

Pečen zajec z gorčico Sestavine: - 1 domač zajec (1,5 kg) - 4 žlice gorčice

Očiščenega, oplaknjenega in osušenega zajca debelo namažemo z gorčico, položimo na pekač in damo v pečico, razgreto na 200 C. Pečemo ga 60 do 90 minut. Po potrebi po zajemalkah prilivamo krop. Pečenega zajca pustimo na toplem pokritega 15-20 minut, da ga laže razrežemo. Kose zajca položimo na ogret servirni krožnik. Ko je zajec pečen, se gorčice ne vidi, pač pa da mesu zelo dober okus. Pri tem receptu ni potrebna nobena dišava ali začimba.

Po domače pečen zajec Sestavine: - 1 zajec - sol, poper - zdrobljen suh ali svež rožmarin in majaron - razmehčano maslo - 1 zajemalka juhe ali kropa

Zajca narežemo na porcije, nato kose osolimo, nadrgnemo z dišavami, premažemo z zmehčanim maslom in položimo na suh pekač. Prilijemo zajemalko juhe ali kropa, damo v pečico in pečemo eno uro, največ uro in pol, pri 180°C.

Vir: Slovenske narodne jedi

Ne spreglejte