Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 7. 2015,
15.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ocenili smo vino

Četrtek, 16. 7. 2015, 15.41

8 let

Virtualna tura po kalifornijskih kleteh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Google Street View je dobil svojo prvo vinsko cesto. Ne, to niso slavne bordojske, temveč slavne kalifornijske kleti. Za vse, ki radi potujejo iz naslanjača, je to enkratno.

Na virtualni vinski cesti je prikazanih 78 vinskih kleti, za nameček pa še deset pivovarn, vse so v vinorodnih dolinah Napa in Sonoma. Med predstavljenimi vinskimi kletmi so zgodovinski Schramsberg, pa replika toskanskega gradiča Castello di Amorosa, poleg tega pa še izbor najpomembnejših kalifornijskih kleti, kot so Artesa, Dry Creek Vineyard, Far Niente, Ferrari-Carano, Gundlach Bundschu in tako naprej.

Predstavitev kleti v Googlovi soseščini Ob ulici in naslovu je na Googlovih vinskih točkah na voljo še posebna 360-stopinjska panoramska predstavitev vinogradov, kleti, sob za degustacijo in podobno. Pri Googlu pravijo, da so se za virtualno vinsko pot odločili, ker so tako rekoč v soseščini kalifornijskih vinskih kleti. Hkrati pa so želeli ljudem, ki se predvsem za konec tedna odpravijo v Napo in Sonomo, olajšati izbor vinskih kleti, ki jih želijo obiskati.

Sledijo virtualne vinske poti z vsega sveta Do zdaj na Googlovih zemljevidih še ni bilo izdelane tako popolne vinske poti, prikazovali so le posamezne vinske kleti, denimo Château Lafon-Rochet v Bordeauxu. Menda pa bodo projekt nadaljevali in ga širili, v prihodnje bodo objavljene tudi druge vinske poti, ne le v ZDA, temveč po vsem svetu.

Se pa zdaj postavlja logično vprašanje: ali je za vinoljubca res dovolj, da vidi posnetke in fotografije vinskih kleti v realnem času? Ali pri tej izkušnji ne manjkata vsaj še vonj in okus? Za popolno izkušnjo je že tako. Torej – hitro po steklenico kalifornijskega vina, potem pa pred računalnik.

Kendall-Jackson Cabernet Sauvignon 2009

Posestvo Kendall-Jackson je Jess Jackson s svojo družino ustanovil leta 1982. Želel je preprosto ustvariti perfektna vina iz najboljših kalifornijskih vinogradov. Jacksonovi so spoznali, da trta lepo uspeva v gričevnatem svetu, sicer ne tako bujno, vendar daje odlične rezultate, bolj bogata in intenzivna vina s karakterjem. Posestvo obsega dobrih 4000 hektarjev vinogradov, ki se razprostirajo ob kalifornijski obali, od koder jih hladi Pacifik.

Cabernet sauvignon je klasično rubinaste barve z rahlim vijoličastim odtenkom in nam že z barvo razodeva zapeljivo cvetico svežega črnega ribeza, sliv in gozdnih sadežev. Zaznavna so tudi zelišča. Na okusu najdemo bogastvo različnih gozdnih sadežev ter ribeza, višnje, maline in temne češnje, ki se lepo prepletajo z mehkimi tanini in okusom, ki spominja na cedro, vaniljo in kavo, ki jo je čutiti v dolgem pookusu. Če ga pustimo nekaj časa v kozarcu, se vino odpre in postane še intenzivnejše in bolj aromatično. Harmonično, polno in elegantno vino z lepim in dolgim zaključkom.

Vino bo odlična kombinacija k mesnim jedem, kot sta divjačina in rdeče meso v vseh oblikah, lepo pa se bo tudi podal k zrelim, rahlo pikantnim sirom.

Sorta: cabernet sauvignon Stopnja alkohola: 13,70 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 20,30 evra, evino.si

Ocena: 9

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte