Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 3. 2013,
7.45

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

recept velika noč

Petek, 29. 3. 2013, 7.45

8 let, 1 mesec

Velikonočni recept: Jagenjček z rožmarinom, česnom in olivami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vse prevečkrat pri pripravi velikonočnih jedi pozabljamo, da je bil nekoč sestavni del velikonočnih jedilnikov tudi jagenjček.

Jagnječje meso je zdravo, vsebuje malo maščob, njegova priprava pa je zelo preprosta. Paziti moramo le, da ga ne spečemo preveč, saj bo sicer nežno meso izgubilo svojo sočnost.

Za sočnega jagenjčka potrebujemo:

1 jagenjčkovo stegno, najbolje zadnje 2 žlici grobe morske soli 2 žlički sveže drobljenega, nemletega popra 2 žlici sesekljanega česna (približno tri stroke) 2 žlici svežega, oskubljenega rožmarina 2 žlici gorčice 20 zelenih oliv brez koščic olivno olje 2 koščka masla 1 deciliter rdečega vina 2 decilitra jušne osnove

Priprava:

Meso najprej pripravimo, kar pomeni, da z njega obrežemo morebitne maščobne plasti, kožo pustimo. Če dela niste vešči, prosite svojega mesarja, da vam stegno že pripravi za peko, on bo najbolje vedel, kako. Meso po vrhu narahlo zarežite na približno dvocentimetrski razdalji.

Zmešajte skupaj sol, poper, česen, gorčico, oskubljeni rožmarin, deset drobno sesekljanih oliv in olje ter mešajte, dokler ne dobite neke vrste zeliščne paste, ki jo boste uporabili kot začimbni premaz mesa. Z dobljeno pasto meso enakomerno namažite z vseh koncev. Meso naj nato počiva vsaj pol ure, če ga boste pustili počivati dlje, ga zavijte v plastično folijo za zavijanje in dajte v hladilnik. Dlje časa ko bo meso namazano počivalo, več okusa boste dobili. Pred pečenjem pečico dobro segrejte na 220 stopinj Celzija.

Meso najprej popecite. Več barve pomeni več okusa. Dobro segrejte ponev ali pekač in vlijte izdatno količino olivnega olja. Ko se bo to dobro segrelo, položite nanj meso in ga opecite z ene strani, dodajte dve kocki masla in ga popecite še z druge strani. Dodajte ostale olive, zalijte z jušno osnovo in rdečim vinom ter na kratko podušite, da alkohol v vinu povre. S ponvijo ali pekačem vred meso prestavite v pečico, da se bo peklo naprej.

Zmanjšajte temperaturo pečice na 180 stopinj Celzija in pecite približno 55 minut. Meso v notranjosti bo v tem času srednje pečeno, ohranilo pa bo rdečkasto barvo pri kost. Temperaturo v pečici nato povečajte na 220 stopinj Celzija in počakajte, da večina tekočine povre in meso dobi zlatorumeno skorjico. Meso vzemite iz pečice, ga položite na leseno površino ali krožnik, pokrijte z aluminijasto folijo in počakajte, da se "umiri".

K mesu lahko postrežete kakršnokoli vrsto krompirja.

Ne spreglejte