Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
13.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 13.08

8 let

Velikonočne dobrote

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Malce drugačne, ampak ne preveč, da še vedno vemo, da je velika noč.

Hren ne bo tako pekoč, če ga bomo omilili z jabolki. Pirhe lahko uporabimo za okusno in malce drugačno jed, namesto potice pa nas tokrat čaka švicarska korenčkova torta, ki postaja priljubljena velikonočna sladica. Slovensko potico pa gotovo vsaka gospodinja pripravi po svojem receptu. Praznična jajčka s kaviarjem Za 20 polovičk potrebujemo: - 10 jajc (lahko uporabimo pirhe, še bolje pa je, da jajčka kuhamo le 7 minut, da so malo mehkejša) - pol žličke curryja v prahu - 1,5 dl majoneze - rdeči in črni kaviar za okras Kuhana jajčka po dolžini prepolovimo in damo rumenjake v ločeno posodo. Rumenjakom dodamo curry in majonezo ter mešanico zmešamo, da dobimo gladko maso. Z maso napolnimo slaščičarsko rozeto in iztisnemo maso v beljakove skledice. Jajčka po vrhu okrasimo s črnim in z rdečim kaviarjem.

Najenostavnejša šunka v testu

Potrebujemo: - 1 kg šunke, takšne, ki je ni treba kuhati - 600 g moke - zavitek kvasa - sol po okusu - 3 dcl vode - 1 stepeno jajce

Iz moke, kvasa, soli in tople vode zamesimo testo in ga vzhajamo eno uro. Testo razvaljamo in vanj zavijemo šunko. Iz ostankov in odrezkov testa naredimo rožice in z njimi okrasimo zgornjo stran kruha. Namažemo s stepenim jajcem in 50 minut pečemo na 180 stopinjah.

Hren z jabolki Potrebujemo: - 100 g hrena - 200 g jabolk - sol - olivno olje - limonin sok Hren in jabolka dobro naribamo in dodamo limonin sok po okusu, nato še malo soli in olja ter dobro premešamo.

Korenčkova torta

Za 26-centimetrski tortni model potrebujemo: - 250 g drobno naribanega korenčka - 6 žlic sveže stisnjenega limoninega soka - 6 rumenjakov in 6 beljakov - 200 g sladkorja - naribano lupinico neškropljene limone - 300 g mletih mandljev - 75 g moke - 120 g marelične marmelade - pest mandljevih lističev - 200 g sladkorja v prahu - marcipanove korenčke in zajčke za okras

Nariban korenček pokapljamo z limoninim sokom. Pečico segrejemo na 200 stopinj in namastimo tortni model. Rumenjake, polovico sladkorja in naribano limonino lupinico penasto stepemo. Beljake stepemo v trd sneg. Med stepanjem počasi dodajamo drugo polovico sladkorja. V rumenjakovo zmes zamešamo zmlete mandlje, moko in nariban korenček, nato pa počasi s kuhalnico še sneg. Testo prelijemo v model in ga pečemo 50 minut. Kolač vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi. Marmelado segrejemo, mandljeve lističe pa brez olja prepražimo. Z marmelado v celoti premažemo torto, po robovih pa jo okrasimo s praženimi mandljevimi lističi. Sladkor v prahu zmešamo s preostalim limoninim sokom in z mešanico prelijemo vrh torte. Okrasimo z marcipanovimi figuricami.

Ne spreglejte