Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 2. 2008,
9.56

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 13. 2. 2008, 9.56

8 let, 1 mesec

Valentinova večerja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če pripravljate romantično večerjo v dvoje, zagotovo ne boste pozabili na tartufe, razne začimbe, gobe, čokolado in peneče vino, ki veljajo za afrodiziak.

Afrodiziak je tvarina, ki se ji pripisuje magična moč. Sam pojem izhaja iz grške mitologije in se imenuje po boginji Afroditi - boginji ljubezni, lepote, poželenja in spolnosti. Bojda ji niti sami bogovi niso mogli upreti, zato je njeno ime postalo temelj za vsa sredstva, ki povečajo ljubezensko moč. Afrodiziak naj bi bil prisoten povsod; v hrani, alkoholu, aromatičnih oljih pa tudi v dragih kamnih. Možnosti (receptov) za pripravo valentinove večerje je veliko, ena izmed idej je podana tudi v nadaljevanju.

Hladna predjed: mariniran losos s tartufi

Sestavine: - 400 g lososovega na tanko narezanega fileja - 4 žlice oljčnega olja - sok 1 limone - 40 g belih tartufov - sol, poper

Marinada: - 1 l rdečega vina - 1 vejica rožmarina - 1 vejica timijana - 1 vejica žajblja - 2 stroka stiskanega česna - 1 sesekljana čebula

Zmešamo olje in limonin sok, solimo in s pol marinade prelijemo dno servirnega krožnika. Nanj zložimo tanko narezane lososove fileje, prelijemo z drugo polovico marinade, popramo in za eno uro postavimo na hladno. Tik preden postrežemo, nalistamo na losos tartufe in ponudimo.

Topla predjed: rižota z rukolo

Sestavine: - 300 g dolgozrnatega riža - 80 g rukole - 30 g masla - 40 g naribanega sira - sol, poper - 9 dl vode

Rukolo otrebimo in operemo, jo drobno narežemo. V ponvi raztopimo maslo, dodamo rukolo in pet minut dušimo. Prilijemo vodo in dodamo riž ter med stalnim mešanjem kuhamo 15 minut. Vmes solimo in popramo, potresemo s sirom in odstavimo z ognja. Poleg te jedi ponudimo kozarec chardonnaya.

Glavna jed: divji prašič v omaki

Sestavine: - 1 kg mesa divjega prašiča - 1 čebula - 2 stroka česna - 30 g maščobe - 20 g masla - sol, poper - 2 vejici timijana - 2 vejici majarona - 1 lovorov list - 1 korenček

Čebulo olupimo in sesekljamo, česen prav tako. Na masti dvajset minut pražimo čebulo in česen, dodamo na drobno narezan korenček in lovor ter vse skupaj popražimo. Dodamo meso, odišavimo s timijanom in majaronom, solimo, popramo in na zmernem ognju kuhamo dvajset minut. Po tem času prilijemo kozarec ali dva mlačne vode in dušimo še 40 minut, nato pa odstavimo z ognja. Po želji nalistamo po vrhu mesa črne tartufe in postrežemo s krompirjem, pečenim v pečici.

Sladica: bela čokoladna krema z jagodami in smetano

Sestavine: - 250 ml smetane za stepanje - sok 1 limone - nastrgana limonina lupinica - 180 g nastrgane bele čokolade - 300 g narezanih jagod - 3 drobno narezani in olupljeni kiviji

V ponvici segrejemo 60 ml smetane, limoninega soka in lupinice. Zmanjšamo temperaturo in dodamo čokolado. Zamešamo v gladko zmes. Nalijemo v posodo in damo v hladilnik. Preostalo smetano stepemo s sladkorjem. Narezano sadje damo v podolgovata kozarca in prekrijemo s smetano, to pa s čokoladno zmesjo. Preden postrežemo, morata biti kozarca vsaj 4 ure v hladilniku.

Ne spreglejte